La neteja de les Festes del Tura: «És un estrès continu»

Descobrim com és el servei de neteja de la Festa Major d'Olot en una entrevista amb les seves màximes responsables

Un treballador del servei de neteja al Firalet d'Olot
Un treballador del servei de neteja al Firalet d'Olot | Martí Albesa
05 de setembre del 2022
La Mertxe Bueno fa gairebé trenta anys que coordina el servei de neteja de l'Ajuntament d'Olot. També en fa una vintena que, durant les Festes del Tura, quan tothom se'n va a dormir, ella es desperta per anar a treballar. El seu equip és el responsable que els carrers de la ciutat estiguin a punt per a un nou dia de festa major després de dos, tres o quatre de seguits. 

Al costat de la Mertxe hi ha la Isabel Barluenga, tècnica de l'àrea de residus del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa. Totes dues són les cares visibles d'una tasca invisible, que ningú veu i que només apareix quan alguna cosa s'embrut. Es tracta d'una feina a l'ombra i imprescindible perquè les Festes del Tura puguin seguir bategant, de dia i de nit. 

- Quan comencen per vosaltres les Festes del Tura?

I: Un parell de setmanes abans quan ens arriba el programa. Faig una mica de repassada dels serveis anteriors i les incidències d'altres anys. També mirem com cauen els festius d'aquell any i després comencem a programar tots els serveis. No només implica els serveis de neteja de Festes, sinó que també n'hi ha d'altres com la recollida de paper, cartró i vidre, o tota la zona de les atraccions, que també ens en cuidem. Quan tinc una primera planificació li passo a la Mertxe.

M: Després jo he de mirar tots els actes que estan programats perquè depèn dels horaris hem de netejar els espais més aviat o més tard. Normalment, la neteja comença a la plaça del Carme i anem pujant amunt.

Què us ve al cap quan sentiu la paraula "Festes del Tura"?

M(rient): Tremolem! Fa 29 anys que estic al servei i 21 que faig Festes del Tura. Actualment, les Festes no tenen res a veure. És un estrès continu per als nostres treballadors. Nosaltres estem netejant i la gent que està de festa està baixant. El que hem netejat s'ha de tornar a netejar.

I: Ara ja ho tenim per mà. Ara venim de tres anys sense Festes i ha estat recuperar la dinàmica. Quan comencen les Festes, creuem els dits.
 

La Mertxe Bueno, a l'esquerre, i la Isabel Barluenga, a la dreta de la fotografia Foto: Martí Albesa


- A quina hora comenceu a netejar i quanta estona teniu per fer-ho?

M: Comencem a les sis del matí i tot depèn de l'hora dels actes. Quan vaig començar a fer Festes, a les 10 h érem a casa. Ara, comencem a les sis del matí i hi ha dies que a les 14 h encara no som a casa. Hi ha molts més espais a netejar perquè abans la festa era l'església del Tura, la plaça Major i el Firal. Ara comencem a la Rodona fins al recinte Firal. Es fan balls a totes les places d'Olot

- Quants treballadors sou?

M: Dinou persones, els mateixos que fa vint anys. Abans no posàvem tanta gent a Festes, però ara cada vegada la neteja és més exigent i hem de fer moltes coses més. També hi ha molts més actes dels que hi havia. Abans si treballaven 14 persones, ara en treballem una vintena, i sense distreure't.

- Quins equips formeu?

M: Tenim camions de recollida d'escombraries amb un conductor i dos treballadors, i després tenim la neteja viària que són quatre màquines d'escombrar i altres treballadors a peu amb bufadors i escombra. També traiem una cisterna de rec que porta desinfectant i una màquina de pressió que fa més el detall de vomitades o pixades. Tots els carrers que són accessibles els fem amb la cisterna.

- Què us trobeu?

M: De tot!

I: S'ha anat reduint la presència de gots de plàstic. S'ha guanyat molt amb els gots reutilitzables. En els últims anys s'ha incrementat molt el tema de les botellades i, per tant, trobem moltes ampolles de plàstic i vidre.

M: També trobem anècdotes divertidíssimes com dues persones ballant despullades a un balcó de la plaça Major o gent dormint la mona al carrer. També jovent que ens demanen una escombra i ens ajuden, a part d'alguna gent desagradable.

- La gent respecta la vostra feina?

M: N'hi ha que sí i n'hi ha que no. Un any, al passeig de la Muralla, va baixar un noi amb pijama i ens va dir de tot perquè no els deixàvem dormir. Clar, fem soroll. No podem anar amb un recollidor i una escombra.

- Teniu sensació d'indefensió?

M: Hem tingut algun ensurt, però si tenim algun problema truquem a la Policia o els Mossos. No sol passar. Intentem no anar mai sols. Tothom va de dos en dos o de tres en tres, sobretot les noies perquè fem carrers que són estrets i foscos. Però, no ens sentim indefensos. De conflictes greus no n'hem tingut gaires i, si en surt algun, nosaltres marxem i no en fem cas. La gent d'Olot, normalment, és força tranquil·la.

- Quin és el dia més difícil?

M: El més complicat és quan cau en dilluns i hi ha el mercat. Aquest any ho tenim bé, però quan passa, el servei queda descontrolat. Et trobes que a les sis del matí tens els firaries que volen parar, però nosaltres comencem a netejar a aquella hora. N'hi ha que comencen a posar la fruita, després el camió cisterna no pot passar... és un descontrol.
 

Detall d'un dels camions que s'utilitzen per Festes del Tura Foto: Martí Albesa


- Hi ha hagut algun any que no heu arribat a temps a netejar-ho tot?

M: No, però el pitjor any va ser el primer de la xindriada. Va ser brutal. Estàvem acabant de netejar el Firal i els Gegants ja arribaven. Aquell any va ser de les poques vegades que vam haver de demanar auxili. No arribàvem. L'església de Sant Esteve estava empastifada de xíndria i també n'hi havia d'estampades a l'església del Tura. També hi ha hagut alguna Turinada on el confeti ens arribava als genolls. En general, però, són anècdotes.

- Feu una feina a l'ombra. Us sentiu oblidats?

I: Crec que hi ha de tot. Hi ha qui a primera hora del matí nota l'abans i el després. Crec que, en general, la gent acaba veient la nostra feina. Sí que és veritat que al cap dels dies, a la perifèria d'Olot, on potser no ha acabat d'arribar el servei, acaben sortint bolets. Però sí, és una tasca molt a l'ombra. En general, les queixes són un problema de neteja viària i no d'incivisme, quan moltes vegades és el revés.

- Com creieu que pot millorar el servei de neteja de Festes?

- M: Que no hi hagués els actes tan dispersos, que fossin més recollits. Es fan molts actes a molts llocs alhora. A les deu o a les onze del matí ja comencen a haver-hi actes i a vegades no donem l'abast.

- Gaudiu les Festes?

M: Jo ara ja tinc una edat... abans anava a la Turinada i marxava a treballar. No les pots gaudir, és impossible. Les gaudim d'una altra manera.

- No cansa tants anys?

M: Una mica sí. Però hi estem tan acostumats que ja és la normalitat dins les Festes. Ja ens ho agafem bé.

- Us tenen en compte o podeu posar límits als actes?

I: A posteriori, sí que prenem nota i de cara al següent any demanem que es faci d'una manera o altra per millorar-ho. Busquem solucions als problemes.

- Què els hi diríeu als olotins per aquestes Festes?

M: Que s'ho passin molt bé, però amb molt de civisme. I que no llencin el got ni l'ampolla a terra!

Arxivat a