Olot se suma al Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Una jornada d’esport inclusiu i un espectacle de circ són els actes programats coincidint amb el 3 de desembre

La presentació d'aquesta jornada a l'Ajuntament d'Olot.
La presentació d'aquesta jornada a l'Ajuntament d'Olot. | @olotuit.
NacióGarrotxa
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 9:58h
Un any més, l’Ajuntament d’Olot se suma a les commemoracions del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat instaurada per les Nacions Unides. Enguany, el Consistori participa en aquesta diada a través de l’Àrea d’Esports i el Grup MIFAS, que han organitzat una jornada d’esport inclusiu al Firal d’Olot.

La presentació d'aquesta jornada, que tindrà lloc el 3 de desembre, ha comptat aquest dijous en seu consistorial amb l’assistència del regidor d’Esports, Aniol Sellabona; Marc Busquets, tècnic d’Esports; Ester Foment, tècnica de Cultura; Josep Ligero, responsable de MIFAS Garrotxa; i, Sílvia Vilacoba, de la Coordinadora

L’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer i apropar què és fer esport amb una discapacitat física a la ciutadania i entre els estudiants a la ciutat. Per això, s’ha previst una jornada esportiva completa on es practicarà voleibol, bàsquet i tenis adaptat amb els alumnes de 6è de les escoles Malagrida i l’IE Greda.

L’activitat comptarà amb la participació de Pau Martín i José Luís Montoya, jugadors de tenis i pàdel amb cadira de rodes i campions de la Lliga i Copa Catalana de la temporada 2020-2021. Ells seran els encarregats de mostrar i explicar com són els seus entrenaments, competicions, desplaçaments i sessions així com respondran les preguntes dels joves.

La jornada arrencarà a les 10 h i finalitzarà a les 12 h al Firal d’Olot i comptarà amb un esmorzar conjunt. El Firal serà dividit en tres zones per on els estudiants aniran passant de forma rotativa. En cas de pluja o mal temps, l’activitat es traslladarà al Pavelló Municipal d’Esports d’Olot.

Els tècnics i membres de l’Àrea d’Esports són els encarregats de coordinar les activitats i del monitoratge d’aquesta diada que es va instaurar l’any 1992 per les Nacions Unides amb la voluntat de donar visibilitat i garantir la integració i igualtat de les persones amb discapacitats.

Avui dia, l’esport s’ha convertit en una de les eines més integradores de la societat. En aquesta línia, des de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot fa anys que se suma a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat així com porten a terme programes, activitats i projectes variats que tenen per objectiu treballar la cohesió social, la solidaritat, la tolerància i oferir als sectors més desprotegits o amb més dificultats, una pràctica esportiva variada i de qualitat. Al mateix temps, les instal·lacions esportives de la ciutat estan habilitades perquè qualsevol usuari, indiferentment de les seves aptituds i situació, pugui realitzar pràctiques esportives.

Un espectacle de circ el 19 de desembre
Des de l’Àrea de Cultura també han previst una activitat coincidint amb aquesta jornada. Tindrà lloc el diumenge 19 de desembre a les 17h al Teatre Principal i consistirà en un espectacle de circ de la mà de la Cia. La Barque Acide que representarà The end is night!.

L’obra se situa en un escenari apocalíptic on els personatges de l’espectacle tindran l’oportunitat d’exposar (una última vegada i per última vegada) la seva realitat, o el que en queda, amb les seves paradoxes i perills. Un projecte europeu, amb un equip d’artistes de fins a vuit països, que permetrà crear un espectacle fresc, valent i molt visual, i amb bones dosis d’humor negre que ens explica la fi del món.

L’espectacle compta amb la col·laboració de La Coordinadora. Les entrades per a l’espectacle ja estan a la venda a Olot Cultura (preu 12 euros. Per als menors de 12 anys, 8 euros). També es farà un taller obert a tothom.
 
Orígens del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Els orígens d’aquesta commemoració es remunten a escala internacional l’any 1981 quan es va declarar el primer Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983 – 1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat.

Es va assumir aquest període de deu anys com el termini clau per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral. En finalitzar aquest decenni, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el 3 de desembre.
 
Arxivat a