​Tenir un habitatge d'ús turístic a Olot serà més difícil

La Generalitat llença una nova regulació més estricta en aquells municipis amb problemes d'accés a l'habitatge com és la capital garrotxina

Un usuari consulta la web d'Airbnb
Un usuari consulta la web d'Airbnb | ACN
Nació
07 de novembre del 2023
Actualitzat el 08 de novembre a les 8:18h
Tenir o obrir un habitatge d'ús turístic a Olot serà més difícil del que ho era fins ara. Així ho ha establert la Generalitat aquest dimarts a través d'un decret llei que imposa mesures més estrictes per als habitatges turístics a ciutats i municipis on hi hagi problemes d'accés a l'habitatge com és el cas de la capital garrotxina.

El nou decret llei s'aplicarà als municipis que compleixin un o dos dels següents requisits: presentin problemes d'accés a l'habitatge o que tinguin més de 5 pisos turístics per cada 100 habitants. En el cas d'Olot, la ciutat compleix el primer criteri, ja que el 2020 la Generalitat va catalogar Olot com a àrea de mercat tens d'habitatge. Pel que fa al nombre de pisos turístics per habitants, la capital de la Garrotxa en té un centenar, fet que fa que la ràtio no arribi ni a un habitatge per cada 100 olotins.
 

Què preveu el nou decret?

Com que la ciutat compleix un dels dos requisits necessaris perquè s'apliqui el nou decret, la Generalitat obliga l'Ajuntament a complir-lo i això significa dues coses: modificar el planejament urbanístic perquè reculli la possibilitat d'acollir pisos turístics, justificant que hi ha prou sòl i obligar als propietaris de pisos turístics a renovar la llicència cada cinc anys, fins ara era il·limitada. Mentre no s'implementin aquestes dues mesures, Olot no podrà atorgar noves llicències a habitatges d'ús turístic.
 

De la declaració responsable a la llicència

El nou decret no només limita la durada de la llicència, sinó que també complica el tràmit. Actualment, els pisos turístics només s'han de registrar amb una cèdula d'habilitat i demostrar que estan moblats i no es lloguen per habitacions amb una declaració responsable. El nou decret endurirà de forma significativa els tràmits.

Tenir un pis turístic sense la llicència es considerarà una infracció urbanística subjecta a "sancions greus" de la mateixa manera que ho pot ser un abocament il·legal o construir sobre sol no urbanitzable.

El decret llei ha volgut evitar l'efecte crida i per evitar que s'entrin noves llicències amb el mètode actual, la nova normativa entrarà en vigor de manera immediata després que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa als pisos turístics existents i degudament habilitats, els seus titulars disposaran d'un marge de cinc anys per demanar la nova llicència urbanística, a comptar des de l'entrada en vigor del Decret llei, o hauran de cessar l'activitat. En aquests cinc anys, els ajuntaments afectats hauran d'haver modificat el seu planejament municipal i, per tant, estar en condicions de donar resposta a aquestes sol·licituds.
 

Un decret que busca fomentar l'habitatge permanent

L'aparició del fenomen dels pisos d'ús turístic és una de les causes de la disminució del nombre d'habitatges que es lloguen com a allotjament permanent. Això és degut al fet que els pisos d'ús turístic no són de nova construcció, sinó allotjaments existents que canvien de destinació. La tendència dificulta encara més l'accés de les persones i famílies a una llar habitual en un moment de creixement de la demanda de lloguer i en un context d'increment de la població catalana.

Per aquest motiu el Govern ha decidit adoptar aquesta mesura per protegir aquelles zones, com pot ser el cas d'Olot, en què l'accés al lloguer és difícil. L'executiu considera que aplicant més mesures als pisos turístics es pot frenar la repercussió que aquesta modalitat d'habitatge està tenint enfront del mercat de lloguer. De totes maneres, a la capital de la Garrotxa, el nombre de pisos turístics no és significatiu i, de moment, no genera ni problemes de convivència ni és el principal problema davant la falta de pisos de lloguer.
 
Arxivat a