Blanes aposta per La Oreja de Van Gogh per mediatitzar la festa major

Els bascos de La Oreja de Van Gogh tocaran a Blanes el diumenge 19 de juliol. Aquest serà el tret de sortida de la festa major del municipi, que la regidoria de Turisme, Fires i Festes té l'objectiu de mediatitzar.

ACN / Redacció
02 de juliol del 2009

El regidor Fernando Gómez explica que després de l'intent frustrat de convertir David Meca en la imatge mediàtica de Blanes, cal impulsar altres 'estratègies d'impacte' per potenciar la destinació turística. 'Ja era hora que hi hagués un concert d'aquesta magnitud', ha comentat. D'aquesta manera, el grup inclou Blanes en la seva gira 'A las cinco en Astoria', segons han confirmat des de la productora. L'Ajuntament pagarà els 50.000 que val l'actuació gràcies als patrocinadors.

Blanes va apostar fa dos anys per contractar el nedador David Meca com a imatge promocional del municipi, en un moment en el qual l'exjugador del Barça Ronaldinho promocionava la població veïna de Lloret de Mar (Selva). L'aposta va provocar desavinences al consistori i, finalment, es va rescindir el contracte amb Meca poques setmanes després.

Ara, el partit que va impulsar aquella estratègia mediàtica, el Partit Democràtic de Blanes (PDB), impulsa des de la regidoria de Fires i Festes una nova iniciativa amb l'objectiu de posar Blanes al mapa mediàtic. Els bascos de La Oreja de Van Gogh tocaran a Blanes el pròxim 19 de juliol per donar el tret de sortida a la festa major de Santa Anna i ho faran, a més, sota un dels símbols del municipi, la roca de Sa Palomera.

El regidor Fernando Gómez, reconeix que iniciatives com aquesta generen detractors per l'elevat caixet dels artistes. Gómez, però, explica que un concert com aquest 'deixa importants beneficis a la localitat' i, a més, l'Ajuntament podrà fer front als 50.000 que costa l'espectacle a través d'empreses patrocinadores. El concert començarà a les deu de la nit amb La Sonrisa de Júlia com a teloners.

El concurs de focs

D'altra banda, un altre dels grans atractius de la festa major de Santa Anna de Blanes és, des de fa 39 anys, el concert internacional de focs d'artifici de la Costa Brava. Com l'any passat, quan es va refer el format del concurs, hi haurà sis dies de pirotècnia. El regidor Fernando Gómez ha anunciat nous canvis per a l'edició de l'any vinent, coincidint amb el 40è aniversari.

El concurs d'enguany l'encetarà la pirotècnica Valenciana, l'última guanyadora, el dimecres 22 de juliol. L'empresa, fundada l'any 1965 manté l'esperit tradicional de l'art pirotècnic, però sense renunciar a les noves tecnologies. A més de guanyar el concurs de Blanes de l'any passat, Pirotècnica Valenciana té el prestigi d'haver realitzat el castell de focs del pregó de les falles de València entre els anys 1999 i 2008.

El segon dia del concurs arriba, des d'Itàlia, la pirotècnica Martarello. Fundada l'any 1921 és una de les més importants del sector arreu del món, amb unes instal·lacions de 160.000 m². Destacats per la fabricació de joguines pirotècniques, els italians són un clàssic del concurs de Blanes, que ja van guanyar l'any 1997. D'altra banda, ara fa dos anys, van participar en el 50è aniversari dels Jocs Olímpics d'hivern.

La participació de companyies internacionals continua divendres amb els polonesos Surex. L'empresa va començar amb la importació d'armes i municions abans d'especialitzar-se en la pirotècnia. Tot i que no és fins l'any 1995 que comencen a fer castells de focs, ja tenen en el seu palmarès importants participacions en concursos internacionals i el primer premi del Word Pyro Award d'Alemanya de l'any 2007.

Durant el cap de setmana arriba a Blanes la pirotècnica Vulcano, d'arrels valencianes i amb seu a Madrid. La joventut de la companyia fa que, pel moment, només hagin participat en concursos de l'estat espanyol. Al seu palmarés destaca el primer premi del festival internacional de Valladolid, l'any 2001, i el segon i tercer llocs obtinguts a Blanes els anys 2003 i 2004.

La pólvora valenciana torna a tenir el protagonisme diumenge 26 de juliol, amb la pirotècnica Portugués. Amb 25 anys d'història es tracta d'una de les empreses més competitives a nivell estatal. Aquesta pirotècnica va oferir la millor 'mascletà' de les falles de València de l'any 2003 i va fer la crema especial de les falles del 2001, entre d'altres èxits.

El concurs el tanca dilluns la pirotècnica Show FX, provinent d'Austràlia. La companyia té només catorze anys, però malgrat la seva joventut és una de les empreses pirotècniques més ben considerades al seu país. Una de les seves especialitats és el foc d'interior, els efectes especials amb flames de CO² i de gas. Els australians han participat en concerts d'estrelles com Iron Maiden, Green Day, Kiss o Kylie Minogue.