Descobreixen un nou mètode per netejar ganivets

El centre de l'IRTA a Monells ha elaborat un informe sobre els mètodes de rentat a la indústria càrnia

Publicat el 22 de juny de 2010 a les 15:33

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha descobert un nou mètode per netejar els ganivets de la indústria càrnia que garanteix una higienització molt més eficaç. L'estudi conclou que els mètodes utilitzats fins ara no aconseguien eliminar la presència de microorganismes en el tros que uneix el mànec amb el full. Després de diverses proves canviant la temperatura, els investigadors han descobert que l'interior del mànec és la zona més freda i que si té brutícia acumulada, pot convertir-se en un focus de contaminació. Arrel dels resultats, l'equip ha construït un prototip capaç de desinfectar totalment els ganivets per transferència de calor que permet inactivar els microorganismes.

La higiene dels utensilis i la possible difusió de microorganismes és una de les grans preocupacions de la indústria alimentària i, en particular, de la càrnia. Per aquest motiu, tots els ganivets que intervenen en el processament de la carn es netegen i es desinfecten vàries vegades durant el dia.

Tot i així, l'estudi del Centre de Noves Tecnologies i Processos alimentaris de l'IRTA a Monells (Baix Empordà) conclou que els mètodes convencionals de rentat i desinfecció no són els més efectius. Fins ara, es desconeixia que una part important de la brutícia no visible resideix en la interfase full-mànec del ganivet, una zona interior que és impossible d'arribar en els procediments actuals d'higienització.

Arran de les proves realitzades a diferents ganivets emprats en la indústria càrnia, els investigadors han descobert que aquest pot ser un dels punts focus de contaminació i que s'ha de canviar de mètode per garantir la higiene total dels utensilis. 

Per tal d'aconseguir desinfectar totalment els ganivets, els investigadors han construït un prototip que per transferència de calor aconsegueix arribar al cor del ganivet i inactivar els microorganismes que s'hi acumulen i que si es reprodueixen podrien arribar a contaminar la carn.