Els pastissers calculen que es vendran més de 120.000 tortells de Reis

Publicat el 06 de gener de 2008 a les 11:54
 
El tortell de Reis és un dolç que es consumeix tradicionalment com a postres del dinar del 6 de gener però, en algunes ocasions, també s'acostuma a menjar durant el sopar de la nit anterior. El tortell de Reis s'elabora amb una pasta de brioix que es farceix amb massapà, es decora amb fruita confitada, pinyons, ametlles i sucre, i que porta amagades a l'interior la tradicional fava i la figureta.
 
'Aquest és el més clàssic', ha recordat el president del Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona, 'però ara es consumeixen més els tortells fets de brioix i omplerts amb nata, crema, trufa, nata i crema, trufa i nata, etcètera'. 'Ens adaptem al gust del consumidor', ha puntualitzat Costa, que reivindica que això només ho pot fer la pastisseria artesana 'perquè el tortell és del dia, fet del dia i molt més mengívol'. De preus també n'hi ha per tots els gustos. 'Nosaltres en fem set mides diferents, que van dels 15 euros del tortell de Reis més petit fins als 45 euros de la versió gran', ha comentat el president del Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona, que compta amb més de 160 associats d'arreu de les comarques gironines.
 
La tradició del tortell de Reis segueix un costum d'origen pagà, que estableix que un cop realitzats tots els talls, cada comensal pren el seu, i se l'ha de menjar tot sencer. A aquell a qui li toca la fava ha de pagar el tortell; mentre que aquell que troba la sorpresa és coronat rei. El Gremi de Pastisseria de Barcelona ha calculat que cada família catalana es gastarà aproximadament de mitjana entre 15 i 25 euros.