Un estudi europeu detecta que els consumidors prefereixen la fruita dolça

Publicat el 28 de novembre de 2008 a les 18:33
 
Amb aquest estudi preveuen analitzar les preferències i els hàbits de consum de fruites dels europeus per poder traçar estratègies a l'hora d'elaborar noves varietats de fruita o com fer-les arribar al mercat. Segons l'anàlisi fet a 5.000 consumidors, els europeus valoren molt que la fruita sigui 'sana'.
 
Es tracta d'un projecte que preveu, d'una banda, analitzar els gustos dels consumidors i, de l'altra, estudiar diferents aspectes de la fruita –procediments per disminuir els fitosanitaris o elements genètics que donen gust a la fruita en qüestió- per potenciar el consum de fruita a Europa. De fet, el 'gran objectiu' d'aquest programa és precisament que els europeus mengin més fruita, segons ha explicat el coordinador del projecte, Ole Callesen.
 
Així, mentre han pogut establir que la majoria dels consumidors prefereixen la fruita dolça, han pogut trencar antics mites. L'estudi demostra que no és cert que les persones que viuen al nord d'Europa prefereixin la fruita més àcida i, per contra, no és cert que siguin només els del sud els qui prefereixin la fruita dolça. De la mateixa manera, no han trobat diferències entre sexes. Aquest punt desmenteix que siguin les dones les qui prefereixen que les peces de fruita tinguin un gust dolç.
 
Un cop analitzades les preferències dels consumidors, l'estudi preveu desenvolupar altres punts relacionats amb el conreu, tractament i presentació del producte. Com a exemple han explicat que han pogut comprovar que aplicant nova maquinària i un nou sistema d'aplicació dels fitosanitaris –pesticides i insecticides- poden reduir-ne l'ús en un 50%. Un punt 'important', segons Callesen, perquè han demostrat que els consumidors prefereixen que hi hagi poc ús d'aquests productes.
 
Un altre aspecte de l'estudi és demostrar científicament que la fruita és bona per la salut. Així, han pogut posar sobre la taula elements concrets i propietats que fan que la fruita sigui beneficiosa per les persones que pateixen malalties cardiovasculars.
 
Noves varietats. Millors i en menys temps
 
La part més científica de l'estudi busca com desenvolupar noves varietats de forma més àgil i més adequada a les necessitats dels consumidors, sabent quins elements fan que una poma o un préssec tinguin el sabor que tenen. En aquest sentit, el president de l'IGP Poma de Girona, ha explicat que és el punt que més els ha interessat del projecte. 'Sempre busquem noves varietats però a vegades no encertem', ha reconegut Benanci Grau que afirma que sabent quins components poden fer que agradin més o menys als consumidors podran ser més competitius al mercat.