Sis detinguts al Vallès Oriental per tràfic d’éssers humans i d'explotació laboral en supermercats

Les víctimes estaven obligades a treballar en condicions d'esclavitud i vivien en entorns insalubres

Les víctimes eren obligades a viure en habitatges insalubres
Les víctimes eren obligades a viure en habitatges insalubres | Mossos
Nació
21 de març del 2024
Actualitzat a les 16:21h
Cop contra el tràfic d'éssers humans i d'explotació laboral. Els mossos han desarticulat, aquest dijous al matí, un grup especialitzat que operava des del Vallès Oriental. L'operació ha acabat amb sis detinguts i ha permès l'alliberació de quatre víctimes de tràfic i catorze d'explotació laboral. Els arrestats tenen entre 30 i 40 anys. Entre ells hi figura el cap del grup, que ja ha ingressat a presó. La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions.
 
Aquestes persones eren obligades a treballar en setze supermercats catalans, en condicions pràcticament d'esclavitud i cobrant sous baixos o inexistents. A més, vivien en entorns insalubres, en pisos gestionats per la banda, soterranis dels mateixos establiments o en els passadissos d'aquests.

La investigació va iniciar-se el mes de març de l’any passat, quan la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans del cos va tenir coneixement de l’existència d’aquesta organització criminal assentada principalment a la comarca del Maresme i liderada per un empresari d’origen pakistanès, l’activitat principal del qual, consistia en l’explotació laboral de compatriotes seus en diversos supermercats.

Segons ha explicat el cap de la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans, Lluís Moreno, els Mossos van determinar que el grup gestionava un total de setze franquícies de marques molt conegudes del sector, ubicats a diferents localitats de la demarcació de Barcelona i Girona. Els integrants de l’organització eren membres d’una mateixa família. L’entramat comptava amb una infraestructura de societats mercantils vinculades als establiments investigats i amb diversos domicilis on els treballadors eren distribuïts i allotjats.

Víctimes enganyades

Moreno ha detallat que algunes d’aquestes persones havien estat captades a Pakistan a través de l’engany: “Els prometien una feina o un sou i les enganyaven amb la promesa que obtindrien una regularització administrativa”, ha comentat Moreno que ha dit quan arriben a Catalunya els membres de l’organització s’aprofitaven de la seva situació de poder i els reclamaven el pagament del deute contret, bé pel viatge fet o bé per les gestions realitzades associades al contracte de treball o regularització, tràmits que, d’altra banda, es realitzaven falsificant documents.

El grup feia treballar les víctimes amb feixugues jornades laborals, a canvi de sous baixos o inexistents. Algunes eren forçades a viure en entorns insalubres. En molts dels casos s'allotjaven en pisos que eren propietat del grup, per facilitar-ne el control. S'ubicaven en soterranis dels establiments comercials o, fins i tot en els passadissos.

Els afectats solien ser persones de mitjana edat amb famílies a càrrec. Així, ha comentat el cas d'una dona de 55 anys que va ser enganyada per venir a Catalunya i va deixar els seus quatre fills a Pakistan. “Un cop aquí va veure's obligada a treballar en aquestes condicions”, ha manifestat. Per sort, ha dit, aquesta dona ha estat alliberada i ara ja ha pogut regularitzar la seva situació i fer reagrupament familiar

El dia 21 de febrer d’enguany, en el marc del dispositiu Iluro, els investigadors van detenir sis dels investigats i van dur a terme sis entrades i escorcolls. Conjuntament amb efectius de la Inspecció de Treball, es van executar dotze inspeccions administratives en supermercats. Aquests establiments eren gestionats pel mateix entramat criminal i s’ubicaven a Badalona, Barcelona, Alella, Igualada, Sant Feliu de Guíxols, Pineda de Mar, Premià de Mar, Vallromanes, Montornès del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Capellades i Santa Margarida de Montbui