Els productors locals de llet, tranquils davant el tancament de Danone

"Uns anys enrere, la marxa de Danone hauria estat una catàstrofe", expliquen des del sindicat agrari ASAJA

Vaques de l'explotació de Can Castellà, a Sant Pere de Vilamjor
Vaques de l'explotació de Can Castellà, a Sant Pere de Vilamjor | Cedida
Patri Vélez
17 de gener del 2024
Actualitzat el 10 d'abril a les 17:09h

Les explotacions lleteres més properes a la fàbrica Danone de Parets del Vallès, que venen el seu producte a la multinacional francesa, han estat de les primeres a conèixer l'anunci del tancament de la planta. Una notícia que van rebre divendres passat directament de la direcció de l'empresa, que en tot moment els ha assegurat que continuaran comprant la seva llet.

És per aquest motiu que els productors locals consultats per NacióGranollers es mostren tranquils malgrat la voluntat de la fàbica de productes làctics d'abaixar la persiana a Parets. En Josep Serra, de Can Castellà de Sant Pere de Vilamajor, ven a Danone cinc milions de litres a l'any. De fet, gairebé tota la producció de les seves 370 vaques acaba als dipòsits de la multinacional.

"En principi no ens afectarà", explica en Josep en declaracions a aquest mitjà, que ho justifica perquè tenen un contracte fins a finals d'abril i perquè l'empresa els ha assegurat que en farien de "nous". De totes maneres, assegura que té "altres pretendents". Sobre el transport de la seva llet a les plantes de Madrid o València, en Josep explica que és Danone qui s'ocupa de la logística.

La llet de Can Castellà no és l'única del Vallès Oriental que acaba a les instal·lacions de Danone. També n'hi ha de les Franqueses, de Santa Maria de Palautordera i de Llinars. En total en són una desena. En són pocs, en comparació amb tots els que hi havia fa uns anys. La presidenta del sindicat agrari ASAJA, Rosa Pruna, ho diu sense embuts: "Uns anys enrere, la marxa de Danone hauria estat una catàstrofe, però per sort el sector lleter ha diversificat els seus clients".

No obstant això, l'alcalde de Parets, Francesc Juzgado, creu que els dirigents de la multinacional francesa no són conscients del què realment comportarà el tancament de la planta pel municipi i també per la comarca i tots els danys col·laterals que suposarà si no es troba una solució. 

Malgrat les intencions de Danone de continuar comprant la llet a Catalunya, la presidenta d'ASAJA té dubtes d'aquest compromís si la llet s'ha d'acabar transportant fins a Madrid o València. De totes maneres, Pruna explica que ja fa anys que "al mercat cada cop hi ha més pagesos que els surt més a compte fer productes artesanals". "La gent busca més la proximitat" i per això assegura que a Danone "li fa mal el producte de km 0".


157 treballadors afectats

El tancament de la planta que Danone té a Parets del Vallès afectarà a 157 treballadors, molts d'ells residents al municipi i a la comarca. Just aquest dimecres s'ha fet la primera reunió entre el comitè d'empresa i la direcció de la multinacional per donar el tret de sortida a les negociacions.

Tot i que la direcció ha anunciat que el tancament és irreversible, també s'ha mostrat disposada a col·laborar en la reindustrialització per minimitzar la pèrdua de llocs de treball que comportarà la decisió. No obstant això, i malgrat les bones intencions de la direcció de Danone, els sindicats s'han mostrat molt durs en aquesta primera reunió entre les dues parts. Asseguren que s'ha fet una "gestió nefasta" de l'empresa i que seguiran lluitant per evitar el tancament.

Arxivat a