Embolic i vaga parcial de jardiners a Barcelona pel nou pla de reg en plena sequera

Els sindicats CGT i Intersindical plantegen una aturada laboral del personal de Parcs i Jardins durant tres dies, a més de protestes a peu de carrer, després que la majoria de la plantilla votés en contra de l'acord proposat per l'Ajuntament

Jardiners municipals regant amb els camions cisterna per la sequera
Jardiners municipals regant amb els camions cisterna per la sequera | Ajuntament de Barcelona
06 de febrer de 2024, 16:35
Actualitzat: 16:44h
L'Ajuntament de Barcelona té un pla per adaptar-se a les restriccions contra la sequera. Fa pocs dies, va presentar-ne la mesura estrella: utilitzar aigua freàtica -del subsòl- per alimentar parcs i arbrat del carrer. Ara bé, per fer això es va anunciar que canviarien la manera de funcionar dels professionals de Parcs i Jardins. Si la gran majoria de la plantilla treballa de matí, ara es crearien tres torns que inclourien nous horaris cap a la tarda i el vespre per poder adaptar-se a les noves necessitats de reg. Sobretot, anar movent vehicles cisterna amb aigua per poder-la connectar a les zones verdes i regar-les manualment. En el moment d'explicar-ho, es va anunciar que hi havia converses amb els sindicats. Ara, però, això s'ha esguerrat. No hi ha hagut pacte i s'han anunciat vagues parcials. A més, un embolic de propostes i votacions ha acabat fent que l'Ajuntament apliqui una fórmula que satisfarà menys les reclamacions dels treballadors del que s'havia arribat a plantejar. 

Amb tot, els sindicats Intersindical i CGT han decidit convocar vaga parcial els dies 14, 16 i 19 de febrer. A més, també s'anuncien protestes i manifestacions a peu de carrer des d'aquest mateix dijous. A l'altra banda, fonts municipals asseguren que el consistori no té previst cap canvi ni reunió, ja que hi ha un article de l'estatut dels treballadors -el 41- que habilita l'administració a activar el torn de tarda en cas de necessitat.

Pel govern municipal, la situació és de necessitat. En no poder utilitzar aigua potable per regar, en la situació d'emergència per sequera, només es pot fer sevir aigua freàtica, que té una qualitat més baixa a Barcelona. Ara bé, el sistema de reg habitual implica aigua potable per al 80% del verd que es rega. Per no deixar morir aquesta vegetació, el consistori proposa mobilitzar recursos d'aigua freàtica i portar-la a alguns parcs i zones d'arbres. Per fer-ho, però, calen mans i recursos extraordinaris que s'allarguin durant tot el dia, defensaven els responsables municipals. Ara bé, ho farien sense fer contractacions d'urgència, van aclarir a preguntes d'aquest diari. L'aposta era canviar els torns dels treballadors i distribuir-los durant tota la jornada.

 

Transcurs d'un desacord

Això es faria amb una aplicació de l'article 41 de l'estatut dels treballadors que obliga a una negociació prèvia de quinze dies. Fruit d'aquelles converses, van sorgir unes propostes que l'Ajuntament acceptava i que comptaven amb el suport de tres sindicats: CCOO, UGT i USOC. Ara bé, la Intersindical i la CGT desconfiaven de l'acord, per més que tingués algunes millores en els horaris, el complement econòmic que acompanyaria la mesura o l'organització. Des de la Intersindical subratllen que s'ha volgut modificar les condicions de centenars de treballadors "sense tenir en compte la conciliació familiar" ni "justificant degudament les mesures". De fet, en un comunicat, veuen aquest moviment com "un acte propagandístic per par de l'Ajuntament" i una "operació de màrqueting de Collboni". A més, posen en dubte que el millor sistema sigui regar a la tarda, en moments de màxima exposició solar. Alhora, es retreu al consistori que no posi sobre la taula "la contractació de personal" o "estudiar alternatives".

Amb aquests arguments sobre la taula, faltava un últim pas, que l'assemblea dels 950 treballadors de Parcs i Jardins votés. A la trobada, va guanyar el "no" a l'entesa que sí que veien bé els tres primers sindicats i l'Ajuntament. Davant d'aquest fet, cap formació sindical va validar l'acord. I amb aquest nou escenari, el govern municipal considera que ja no ha de satisfer les millores previstes en el pacte i, per tant, aplicarà els nous canvis de jornada als jardiners sense incloure les noves condicions negociades. Si no hi ha acord, no hi ha millores, conclouen.

Així, fonts municipals defensen que "l'aplicació del torn de tarda ha de seguir la seva tramitació, per compromís amb les mesures excepcions per afrontar la sequera". Això es farà "en els termes originàriament presentats per l'empresa". La resposta ha estat immediata. Els dos sindicats que dubtaven de l'acord des del principi ja han anunciat vagues i protestes.

Arxivat a