Què són les grans estructures que han aparegut a diversos punts de Barcelona?

Els prototips d'un repte proposat per l'Ajuntament ja fan ombra a places i carrers de la capital catalana

El refugi 'Oasis. Ombra per a tothom', a El Born
El refugi 'Oasis. Ombra per a tothom', a El Born | Ajuntament de Barcelona
Redacció
27 d'agost de 2024, 18:29
Actualitzat: 18:36h

Des de fa uns dies, han aparegut als carrers de Barcelona diverses estructures modernes i curioses que fan ombra a la via pública. Es tracta de tres refugis modularscontra el sòl i que estan construïts amb materials sostenibles. Són estructures que es poden traslladar i estan instal·lats als carrers de manera temporal.

Es tracta dels tres projectes guanyadors del repte que va llançar l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament, una iniciativa que va promoure la Fundació BIT Habitat. El primer dels tres prototips s’anomena “A l’ombra del trencadís”, creat per Arquitectura de Contacte, amb un acord de col·laboració amb Tall Fusta. Aquesta gran estructura, feta de fusta, genera zones d’ombra i també espais de relaxació a l’aire lliure per al veïnat. Està en període de proves a la rambla de Badal, prop de l’escola Cavall Bernat, a Sants-Montjuïc.

També s’ha instal·lat una altra d’aquestes estructures al costat del Museu Blau, al Fòrum. Aquest prototip rep el nom de “Mar d’ombres” i ha estat creat per BATEC, un pol cooperatiu integrat per Lacol, Aiguasol, Societat Orgànica i SEBA. Aquesta construcció temporal ha utilitzat com a punt de partida una estructura estandarditzada que normalment es fa servir per hivernacles agrícoles. El disseny i combinació d’aquests mòduls s’ha aconseguit adaptar a l’espai públic i s’ha convertit en un espai d’oci per als barcelonins i un punt de repòs.

El darrer prototip, que han batejat com a “Oasis. Ombra per a tothom” està instal·lat a la plaça Comercial, davant del Centre de Cultura i Memòria El Born. Aquest prototip el presenten conjuntament Denvelops i Eurecat i està format per un sistema de revestiments calats, format per petites peces de color blanc que es mouen amb el vent. L’efecte que produeixen augmenta la sensació de frescor que quan els vianants hi passen per sota. Les peces que formen aquest sostre foradat es poden combinar i permeten crear diferents densitats segons les necessitats de cada espai.

Una prova de quatre mesos

Per comprovar el funcionament, la resistència i durabilitat d’aquestes estructures l’Ajuntament deixarà aquests prototips a la via pública durant quatre mesos per comprovar si donen bon resultat. Després d’aquest període, els resultats serviran per avançar en l’adaptació i la millora del confort tèrmic de l’espai urbà. L’objectiu és que prototips com aquests ajudin a crear espais d’ombra allà on no es puguin plantar arbres i que es puguin instal·lar durant els mesos de més calor a places i carrers.

Arxivat a