De la ventilació als electrodomèstics: consells per estalviar energia a l'estiu

Lluís Morer, cap de l'àrea d'eficiència energètica de l'Institut Català de l'Energia, recorda que l'objectiu és "protegir-se del sol" i evitar que la calor entri a casa

Ventiladors o aire condicionat? Un dels grans dubtes energètics de l'estiu
Ventiladors o aire condicionat? Un dels grans dubtes energètics de l'estiu | Delaney Van / Unsplash
Lluís Girona
30 de juny del 2024

L'estalvi d'energia és clau durant tot l'any, pel bé del planeta però també per l'estabilitat econòmica de les llars. Ara bé, amb l'arribada de l'estiu és més necessari perquè la vida social augmenta i les altes temperatures fan que calgui protegir-se de la calor amb aparells que, evidentment, gasten energia.

Però, com es gestiona tot plegat? Quins són els consells bàsics per estalviar energia a l'estiu? Com s'ha de ventilar i climatitzar la casa? Persianes o cortines? Ventilador o aire condicionat? Són algunes de les preguntes que respon a Nació, Lluís Morer, cap de l'àrea d'eficiència energètica de l'Institut Català de l'Energia.

Objectiu: protegir-se del sol

Morer recorda que l'objectiu primordial dels mesos de més calor és "protegir-se del sol". La millor solució per aconseguir-ho seria una reforma estructural de bona part dels edificis del país, una proposta a llarg termini que faria que totes les llars del país tinguessin l'aïllament necessari. Ara bé, cal recordar que fins al 1980 els edificis no tenien l'obligació d'estar aïllats, que a partir de llavors comença a plantejar-se i que no s'impulsa de manera clara fins al 2006. Així doncs, és evident que bona part de les construccions del país no compten amb aquest aïllament contra el fred i la calor.

Persianes o cortines?

Així doncs, anant directament a les mesures que pot prendre la ciutadania per protegir-se del sol i de la calor, la recomanació és fer ús de les persianes. El fet clau és que "protegeixen des de fora", segons explica Morer, a diferència de les cortines: "Van per dins i, per tant, quan aturen la calor ja ha entrat a les nostres cases", apunta la veu experta. Per altra banda, Morer també fa referència als tendals: "És una inversió assumible i és molt útil per a les pitjores hores de sol".

La ventilació i la climatització, claus

La clau de tot plegat és la ventilació: "Una casa tancada pot acabar comportant problemes de salut", apunta Morer. Per aquest motiu la recomanació és molt clara, i és que cal obrir les finestres entre 10 i 15 minuts cada dia. A l'estiu, això és important fer-ho a les hores de menys calor, o a primera hora del matí o ja de cara a la nit.

Per altra banda, la climatització ha de rondar la temperatura consigna d'entre 26 i 27 graus. El representant de l'Institut Català d'Energia reconeix que "a la gent li pot semblar molt elevat", però defensa que és la millor manera de mantenir un bon estalvi energètic. "Si es passa a 24 o 25 graus, el consum pot arribar a ser d'un 10% més", sentencia.

Ventilador o aire condicionat?

Un dels clàssics de l'estiu és el debat etern entre el ventilador i l'aire condicionat. Quin és el millor? Bé, hi ha condicionants. De primeres, un sol ventilador per a tota la casa és l'opció més econòmica i més eficient, que pot arribar a costar entre 40 i 200 euros. Aquests dispositius aconsegueixen una rebaixa d'un màxim de cinc graus a la temperatura de la llar. I quin és el millor? Morer recomana els ventiladors de sostre, que són de gran abast, van a bona velocitat i no causen soroll. Els ventiladors d'aigua -en exteriors, perquè en interiors pot generar humitat- també són una bona alternativa que poden rebaixar deu graus la temperatura d'un espai.

Per altra banda, els aires condicionats són recomanables en llars on amb un ventilador no n'hi ha prou. Tot i que es tracta d'una instal·lació cara que pot voltar entre els 500 i els 2.000 euros, els sistemes amb bomba de calor són idonis perquè fan la doble funció de calor a l'hivern i fred a l'estiu -i que ens permeten avançar-nos a la futura prohibició de les calderes de gas-.

En aquest sentit, Morer destaca la tecnologia inverter, que fa que l'aire funcioni segons l'exigència que se li demana. Altres consells són canviar els sistemes si són antics o fer ús del mode estalvi que ja incorporen molts dispositius.

Els electrodomèstics també són importants

Per últim, i encara que sembli menor, també és clau el consum d'electrodomèstics. "S'escalfen i també provoquen calor", recorda Morer, que també creu que serà millor fer una rentadora o utilitzar el forn en hores de menys calor. Una altra de les zones de la llar on es pot estalviar és al lavabo: "L'estiu fa venir ganes de fer una banyera, però la millor opció sempre és la dutxa", recorda. Amb tot, hi ha dos claus que apunta l'expert: "Sentit comú i adaptació dels hàbits a l'estalvi energètic".