Comença l'estiu: serà tan excepcionalment càlid com els dos darrers?

El Meteocat assenyala que els models apunten a tres mesos càlids, però sense anomalies tan grans com els estius 2022 i 2023

L'Alt Empordà va superar els 45 graus l'estiu de 2023
L'Alt Empordà va superar els 45 graus l'estiu de 2023 | ACN
20 de juny del 2024
Actualitzat el 26 de juny a les 8:34h

Aquest dijous a la nit -concretament a les 22 hores 51 minuts- comença oficialment l'estiu astronòmic. Ho farà després d'una jornada de xàfecs i ruixats -especialment a la meitat oest- que culmina una "primavera com les d'abans" amb precipitacions i temperatures a ratlla. Com serà l'estiu? Els models estacionals apunten a càlid, però sense anomalies tan excepcionals com les del 2022 i el 2023.

Calor poc per sobre la mitjana

La primavera astronòmica s'acomiada aquest dijous amb una jornada insegura. En canvi, el cap de setmana llarg de Sant Joan l'estabilitat s'imposarà, malgrat que sense que se'ns tiri a sobre l'anticicló. "Al Pirineu i a l'interior de Girona es poden produir els típics xàfecs de tarda", apunta Santi Segalà, cap de Predicció del Servei de Meteorologia de Catalunya.

A partir d'aquí, què preveuen els models estacionals? Evidentment, tots els meteoròlegs adverteixen que només marquen tendència i que tenen una fiabilitat relativament baixa. Tant de cara al juliol, com a l'agost i el setembre, assenyalen una anomalia de temperatura "lleugerament positiva". Si es complís, faria una calor poc per sobre de la mitjana climàtica, però sense valors extrems com els dos darrers anys. De fet, l'estiu del 2022 va ser el més càlid d'ençà que hi ha registres a Catalunya i el 2023 es va superar el rècord de temperatura amb els 45,4 ºC a Figueres.

"Després de dos anys excepcionalment càlids, tant per sobre de la mitjana, és difícil que es produeix un tercer estiu així", apunta Segalà. Ara bé, també assenyala que els models dibuixen una tendència molt coherent amb el canvi climàtic: any rere any els valors són superiors a la mitjana. No en va, a Catalunya la temperatura mitjana ha augmentat quasi 2 graus en 70 anys, un escalfament que pràcticament duplica el del conjunt del planeta.

"Una primavera com les d'abans"

Catalunya es jugava la crisi de la sequera a una sola carta: una primavera plujosa. I així ha estat. "S'ha comportat com una primavera com toca, un fet que no passava des del 2020", apunta el responsable del Meteocat.

Curiosament, malgrat la percepció de mesos força frescos, l'anomalia ha estat lleugerament positiva, amb bona part del país amb temperatura quasi un grau per sobre la mitjana climàtica. "Ens acostumem a temperatures més altes", admet Segalà.

Les precipitacions començades al mar han més que duplicat les reserves i també han suposat un alleugeriment per als Bombers que poden afrontar la temporada amb una situació menys complicada. I a partir d'ara? El juliol -un dels mesos amb menys pluja- es preveu normal, l'agost lleugerament sec i el setembre amb una anomalia positiva. Si es complís, seria una bona manera de començar la tardor, una estació que podria deixar la sequera tocada de mort.

Quina diferència hi ha entre l'estiu astronòmic, climàtic i meteorològic?

Aquest dijous a la nit comença l'estiu astronòmic, el climàtic ho va fer l'1 de juny, mentre que el meteorològic no sembla que vulgui acabar d'arrencar. Com es diferencien?

  • L'estiu astronòmic correspon a una de les quatre estacions. Comença amb el solstici d'estiu -previst enguany per aquest dijous 20 de juny a les 22.51- i s'allarga 93 dies i 16 hores fins al 22 de setembre, coincidint amb l'equinocci de tardor.
  • L'estiu climàtic correspon als tres mesos de juny, juliol i agost -habitualment els més càlids-. A l'hora de fer els balanços per part dels serveis meteorològics, es pren aquest període de referència.
  • L'estiu meteorològic no té una durada fixa. Correspon al període més càlid de l'any i en els darrers anys s'havia avançat força, ja que a l'abril i al maig ja hi havia les primeres calorades. Enguany, sembla que no tingui gens de pressa en començar.