Catalunya ha superat el pitjor moment de la sequera. Els embassaments de les conques internes freguen el 30% i això ha permès suavitzar les restriccions. També milloren les perspectives per als Bombers de la Generalitat. No només els boscos tenen unes condicions més favorables després d'una primavera plujosa i amb temperatures a ratlla, sinó que han millorat radicalment les condicions per les tasques d'extinció. Concretament, pocs dies abans de començar la temporada forestal, ja poden utilitzar tots els pantans de Catalunya excepte el de la Llosa del Cavall, una situació que contrasta amb la que es vivia el febrer i el març.
Tots els embassaments menys un van estar inoperatius
A inicis de març es va viure el moment més crític de la sequera. Els boscos estaven en una situació molt vulnerable i des del Departament d'Acció Climàtica es parlava d'"emergència forestal". Els embassaments, per la seva banda, van baixar fins al 14% i, en aquelles condicions, els Bombers no en podien utilitzar cap de les conques internes, excepte el de Sant Ponç al Cardener (i també l'estany de Banyoles). "No ens hi havíem trobat mai", reconeixia aleshores l'inspector Moisès Galán en declaracions a Nació.
Els hidroavions dels Bombers de la Generalitat, de mitjana, poden carregar uns 3.000 litres, el triple que un helicòpter bombarder. Necessiten zones amples, llargues i amb suficient profunditat per operar amb seguretat. Cada mes, amb sequera o sense, es realitzen vols de reconeixement per decidir amb quins recursos compten els mitjans aeris
Actualment, segons han explicat fonts dels Bombers a Nació, la situació s'ha capgirat. Els dos embassaments del Ter ja estan disponibles per una campanya forestal que arrenca aquest divendres 1 de juny. Sau ha passat del 2 al 27% en poc més d'un mes mentre que Susqueda no només s'ha mantingut sinó que en les darreres setmanes ha crescut fins a més del 28% de capacitat.
Els hidroavions també poden fer servir la Baells, al Llobregat, que amb un 44% se situa com l'embassament més ple de les conques internes -deixant de banda el petit pantà del Foix- així com Darnius Boadella, malgrat que la seva conca encara està en emergència 2. Finalment, Sant Ponç, que era l'únic operatiu a finals de febrer, continua apte per a les tasques d'extinció. A les conques catalanes de l'Ebre que pràcticament arriben al 60%, només està inoperatiu el de Canelles.
Pendents de les basses
En el pitjor moment de la sequera, més enllà dels embassaments, els Bombers també estaven preocupats pel gran nombre de basses antiincendis que hi havia inoperatives. Concretament, la xifra arribava a un 40-50% de les 1.600 inexistents. Ara, la situació ha millorat notablement, però els Bombers estan encara fent-ne l'inventari.
De fet, el fet que es mantinguin les precipitacions a les capçaleres així com els cabals dels rius, fa preveure que les reserves continuïn millorant les setmanes vinents. En aquest sentit, no es descarta que la Llosa del Cavall, actualment al 26% de capacitat, també passi a ser operativa.