L'Alt Empordà ha estat els darrers mesos una de les zones zero de la sequera a Catalunya. No en va, una dotzena de municipis van ser els únics que el març van entrar en emergència 2, una fase que limita a només 180 litres el consum per habitant i dia. Malgrat que es manté aquesta situació als pobles que s'abasteixen de l'embassament Darnius-Boadella, el Govern ha decidit derogar l'emergència als 22 municipis que depenen de l'aqüífer Fluvià-Muga i entrar en excepcionalitat, com passa a la majoria de Catalunya.
Quasi un any en emergència
Els 22 municipis que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga van ser la primera zona on es va declarar l'emergència per sequera l'agost de 2023. Quasi un any després, la millora dels nivells piezomètrics ha permès al Govern derogar les restriccions màximes en aquest àmbit. D'aquesta manera, el consum màxim per habitant passarà de 200 a 230 i sectors com l'agricultura, la ramaderia i la indústria veuren suavitzades les limitacions d'aigua.
Els 22 municipis que passen de l'emergència a l'excepcionalitat són: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
Els municipis celebren el canvi de fase i la relaxació de les restriccions però demanen prudència a les portes de l'estiu. Peralada i Sant Pere Pescador diuen que cal seguir fent un "ús responsable" de l'aigua i mantenir mesures perquè l'episodi de sequera no s'ha acabat. En aquest sentit, l'alcalde de Peralada, Miquel Brugat, diu que mantindran les mesures iniciades fa mesos i fa una crida a la responsabilitat. Per la seva banda, el de Sant Pere, Agustí Badosa, diu que és una bona notícia, sobretot, per al sector agrícola però que, "a nivell municipal i d'usuari, s'ha de seguir sent el màxim d'eficient i gastant el mínim imprescindible".
Continuen en emergència 2 malgrat duplicar reserves
Una dotzena més de municipis de l'Alt Empordà -entre els quals Figueres i Roses- depenen en exclusiva de l'embassament de Darnius-Boadella. Té una capacitat total de 61 hm3 -una quarta part de Susqueda- i en el pitjor moment de la sequera havia arribat a l'11%.
La primavera ha estat molt plujosa a les capçaleres del Ter i el Llobregat, però també ha estat generosa a l'extrem nord de l'Alt Empordà. D'aquesta manera, el pantà de Darnius-Boadella ha anat guanyant reserves de manera lenta, però sostinguda fins a duplicar reserves. Concretament, aquest dimarts frega el 22% de la seva capacitat total, però el Govern ha decidit mantenir-hi l'emergència 2, que limita a només 180 litres el consum per habitant i dia.
"S'ha valorat, però s'ha decidit ajornar la decisió per a la següent comissió interdepartamental de sequera prevista per d'aquí a dues setmanes", ha explicat Patrícia Plaja, portaveu del Govern, a preguntes de Nació. En aquest sentit, malgrat admetre que "s'hagués pogut prendre", s'ha optat per la prudència, ja que a les portes de l'estiu la situació encara és incerta. En tot cas, tot apunta que difícilment l'emergència 2 es mantindrà gaires dies més.
De fet, s'han mantingut els escenaris a la resta d'unitats del país malgrat la millora generalitzada amb el conjunt de les conques internes fregant el 30%.
El mapa de la sequera
Amb el canvi de l'aqüífer Muga-Fluvià -que entrarà en vigor la setmana vinent-, bona part de les conques internes estan en excepcionalitat per sequera. Així queda el mapa.