L'emergència per sequera comença a l'Empordà

L'ACA aplicarà les màximes restriccions a 24 municipis de l'aqüífer del Fluvià Muga i de l'embassament de Riudecanyes

L'embassament de Riudecanyes, en una imatge d'arxiu
L'embassament de Riudecanyes, en una imatge d'arxiu | Laia Solanellas
02 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:55h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat per primera vegada l'emergència per sequera. Afecta un total de 24 municipis, 22 dels quals de l'Alt Empordà i dos més del Baix Camp. Es tracta de les unitats hidrològiques de l'aqüífer del Fluvià Muga i l'embassament de Riudecanyes. Suposa aplicar les màximes restriccions del pla de sequera i limitar el consum per habitant i dia a 200 litres, valor que inclou tots els usos, a banda del domèstic.

La declaració d'emergència és un bany de realitat després que les precipitacions de maig i juny allunyessin les pitjors previsions. “Dos mesos amb pluges no permeten superar més de dos anys i mig de sequera”, ha admès Samuel Reyes, director de l'ACA, després de la reunió que ha acordat la decisió.

En canvi, la regió metropolitana de Barcelona i la resta de grans àrees urbanes del país continuaran sense canvis, en situació d'excepcionalitat. La possibilitat que s'hi declari l'emergència no arribaria abans novembre i desembre.

 

Mínims històrics, consums excessius

L'aqüífer Fluvià-Muga abasteix d'aigua 22 municipis del nord de l'Alt Empordà, entre els quals Sant Pere Pescador, la Jonquera, Peralada i Torroella de Fluvià. Aquestes reserves d'aigua subterrànies estan en mínims històrics, segons ha alertat el director de l'ACA. De fet, si el desembre del 2008 va arribar a un nivell de 14,7 metres sobre el nivell del mar, ara se situa en 14,5, en el punt més baix de la sèrie històrica.

Les reserves sota mínims contrasten amb el consum d'aquests municipis. Van ser una de les primeres unitats a entrar en excepcionalitat -conjuntament amb la regió metropolitana de Barcelona-, però aquest fet no ha servit per fer baixar la despesa d'aigua. Tot i que tenen un límit genèric de 230 litres per habitant i dia, de mitjana n'estan gastant 243 (i va pujar al juny). Concretament, només el 40% compleixen mentre que la resta o ho superen o no han tramitat les dades.

Els municipis en emergència

 Alt Empordà: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum

 Baix Camp: Duesaigües i Riudecanyes

Samuel Reyes admet que en comarques com l'Alt Empordà és notori que s'incompleixen les restriccions del pla de sequera, tant en el reompliment de les piscines com, especialment, en el reg de jardins. Coincidint amb la declaració d'emergència, ha renovat la crida als ajuntaments i als seus habitants, siguin de primera o segona residència, a reduir el consum i augmentar l'estalvi.

 

No hi haurà sancions fins al setembre

El 6 d'agost s'acaba la moratòria que el Parlament va acordar per aplicar sancions als ajuntaments incomplidors. Aquest fet suposa una "amnistia" a tots els consums excessius fins ara, com els que s'han constatat a l'Empordà. D'aquesta manera, serà a partir del setembre que s'analitzaran les dades d'agost i es podrien obrir els primers expedients.

"Que alguns municipis, sigui en excepcionalitat o ara en emergència, tinguin consums superiors als 240 litres és preocupant", ha assegurat el director de l'ACA, que també ha volgut deixar clar que no tenen gens d'interès a sancionar, però que és una de les poques mesures, juntament amb els 100 milions d'euros en subvencions, per forçar els ens locals a reduir els consums.

Fins ara, els únics expedients han estat a tres ajuntaments de més de 20.000 habitants per no presentar el pla de sequera -obligatori des del juny de 2020- i a una trentena per no facilitar les dades de consums.
 

Riudecanyes, un embassament al 5%

L'ACA també ha declarat l'excepcionalitat a Duesaigües i Riudecanyes, dos municipis del Baix Camp que s'abasteixen de l'embassament homònim. Aquest pantà està al 5% i, sumant, amb el de Siurana, no arriben a unes reserves d'1 hm3.

El pla de sequera estableix aquest llindar per declarar l'emergència, però només es pot aplicar en el cas de Riudecanyes -que ja tenen consums per sota els 200 litres-, ja que els quatre municipis que s'abasteixen del Siurana formen part de les conques catalanes de l'Ebre. Tanmateix, el director de l'ACA ha explicat que en aquests ajuntaments també se'ls transmet els consells per reduir la despesa d'aigua.