Què són les tres fases d'emergència per sequera i quines restriccions tenen?

Emergència 1, 2 i 3 comparteixen la major part de mesures, però també inclouen una limitació major del consum per habitant i dia

Les tres fases d'emergència per sequera suposaran augmentar les restriccions
Les tres fases d'emergència per sequera suposaran augmentar les restriccions | David Zorrakino / Europa Press
17 de gener del 2024
Actualitzat el 22 de març a les 14:58h

Inicialment, ens vam acostumar a l'alerta per sequera, després a l'excepcionalitat, l'ACA es va treure de la màniga la preemergència i ara, a poques setmanes de la declaració d'emergència per sequera, ja es comença a parlar de les tres fases del pitjor escenari del pla.

Emergència 1, 2 i 3comparteixen bona part de les restriccions, especialment les que fan referència als sectors primari i industrial. Tanmateix, cada fase té les seves particularitats, amb la intensificació d'algunes mesures, com la de la dotació per habitant i dia. En emergència 1 es rebaixa a 200 litres el consum màxim, en emergència 2 fins a 180 mentre que en emergència 3 es limita a només 160.
 

Dotacions màximes en cada escenari


 

Com es determinen les diverses fases?

En el cas dels 202 municipis i 5,9 milions del sistema Ter-Llobregat el principal indicador són les reserves dels embassaments. Quins? No els del conjunt de les conques internes, sinó dels cinc que donen servei a la principal xarxa de distribució d'aigua del país: Sau i Susqueda (Ter), la Baells (Llobregat), així com la Llosa del Cavall i Sant Ponç (Cardener).

La seva capacitat total és d'uns 612 hm3 -la ciutat de Barcelona consumeix cada any al voltant de 90 hm3-, i més d'un terç es concentra a Susqueda.
 

  • Emergència 1 es declara amb unes reserves de 100 hm3 (16,0%).
  • Emergència 2 es declarà amb unes reserves de 67 hm3 (11,0%).
  • Emergència 3 es declara amb unes reserves de 33 hm3 (5,5%).

 

Estat de les reserves del sistema Ter-Llobregat


Actualment, amb unes reserves de 101,98 hm3 (16,66%), hi ha un petit marge de quasi 2 hm3 fins a arrribar a l'emergència 1 i de 35 fins a l'emergència 2.

 

Quines restriccions suposa la declaració d'emergència 1?

La declaració d'emergència 1 -prevista ara per a inicis de febrer- preveu el gran gruix de restriccions de l'emergència.
 

  • Dotació global d'aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi.
  • Reducció del 80% del consum d'aigua en agricultura*.
  • Reducció del 50% del consum d'aigua en ramaderia*.
  • Reducció del 25% els consums d'aigua dels usuaris industrials*.
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg).
  • Prohibició de l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), amb l'excepció del reg de supervivència a arbres si es fa amb aigua freàtica o regenerada.
  • Prohibició total de l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals i llacs artificials, excepte si serveixen de fauna autòctona o d'espècies en perill d'extinció.
  • Prohibició total de netejar vehicles en domicilis particulars: només es pot fer en establiments comercials que tinguin sistemes de recirculació d'aigua.
  • Prohibició total de reompliment de piscines (públiques i privades) excepte en les entitats esportives.
  • Limitació del reg de clubs esportius federats a aigua freàtica o regenerada.
  • Prohibició de pistes de gel, festes de l'escuma, jocs d'aigua o dutxes a la platja si s'utilitza aigua potable.
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.


* Les restriccions es poden flexibilitzar si l'usuari acredita un estalvi equivalent en els darrers anys.

 

Quines restriccions s'afegeixen en l'emergència 2?

La principal restricció que s'afegeix en la fase d'emergència 2 -que s'activarà quan el sistema Ter-Llobregat s'acosti a l'11% de les reserves i no abans de ben entrada la primavera- és la reducció de la dotació màxima a 180 litres per habitant i dia.

Això ja suposaria un impacte directe a un bon nombre de domicilis, ja que molts municipis, també de mitjans i algun de gran, podrien quedar per sobre d'aquesta dotació, fet que obligaria a reduir pressions o, fins i tot, a fer talls.

En emergència 2 també caldria tancar les dutxes d'aquelles instal·lacions esportives que estiguessin reomplint parcialment les piscines o regant camps.
 

Quines restriccions s'afegeixen en l'emergència 3?

La principal nova restricció que s'afegeix en la fase d'emergència 3 -que s'activarà quan el sistema Ter-Llobregat s'acosti al 5,5% de les reserves i difícilment al llarg d'aquest estiu- és la reducció de la dotació màxima a només 160 litres per habitant i dia.

També es preveuen les següents mesures:
 

  • Tancament de totes les dutxes de les instal·lacions esportives, també dels gimnasos.
  • Prohibició total de reompliment de les piscines esportives i del reg en els esports federats.
  • Prohibició del reg de supervivència a l'arbrat de les zones verdes, excepte si són singulars o monumentals.