«Emergència forestal»: la sequera provoca el col·lapse de boscos sencers

Hi ha 10.000 hectàrees en situació crítica i Acció Climàtica pronostica la "pitjor campanya d'incendis dels darrers 30 anys"

Membres del GEPIF retirant arbres morts al Baix Llobregat
Membres del GEPIF retirant arbres morts al Baix Llobregat | Cedida per Acció Climàtica
14 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:56h
Catalunya està patint una "emergència forestal". Ho assegura Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi. I és que després de més de tres anys de sequera, boscos sencers estan col·lapsant. Només al Baix Llobregat, una de les comarques més poblades de Catalunya, hi ha unes 600 hectàrees amb una mortalitat d'arbres molt important, fet que ha obligat a executar una actuació d'urgència per reduir el risc d'incendi forestal davant d'una campanya que podria ser "la més difícil dels darrers 30 anys".

 

Per què és urgent actuar en comarques com el Baix Llobregat?

El Baix Llobregat és una de les comarques més poblades de Catalunya. Tanmateix, un 50% de la superfície és forestal i, en l'actual context de sequera, molts boscos estan patint-ne els efectes. Com passa en altres punts de l'àrea metropolitana de Barcelona i de Catalunya, la massiva mort d'arbres no només és un problema de seguretat per a les persones sinó que incrementa el risc d'incendis forestals en una zona amb moltes urbanitzacions.

Ara fa un any, el nombre d'arbres mort va començar a ser notable, però ho feien de manera individual. No obstant això, en els últims mesos estan col·lapsant boscos sencers. Una situació que és general a tot Catalunya, excepte a les Terres de l'Ebre, i que afecta fins a 10.000 hectàrees.

L'afectació, segons el Departament d'Acció Climàtica, és especialment greu al nord de les comarques gironines, a la Catalunya Central i també a la regió metropolitana de Barcelona, tant al Barcelonès -a Collserola s'estan talant 200 arbres morts a la zona del Baixador de Vallvidrera-, al mateix Baix Llobregat i especialment al Garraf.

En el cas del Baix Llobregat, les zones més afectades són bàsicament de pi blanc -una espècie en principi molt adaptada a la sequera- amb 321 hectàrees, més de 110 hectàrees d'alzinar i una vuitantena de matollar.
 

Mai la vegetació havia estat tan seca al febrer

En aquest sentit, Anna Sanitjas destaca que es tracta d'una sequera molt intensa i també molt extensa. "Mai abans un febrer havíem tingut la vegetació tan seca", adverteix. Per aquest motiu, més enllà de la necessitat d'intentar reduir els riscos per a les persones, totes les actuacions urgents s'encaminen a una campanya d'incendis que es preveu crítica si no plou.

Aquests dies, per exemple, el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d'Acció Climàtica està treballant a la zona Can Colomer a Sant Climent de Llobregat, una finca pública de 160 hectàrees de superfície i que està greument afectada. A més, té diversos punts estratègics del denominat perímetre de protecció prioritària del Garraf-Ordal.

Es tracta d'un instrument de planificació forestal, que s'aplica a escala de massís, per afavorir la gestió d'una zona, reduir-ne el risc d'incendi i afavorir la creació de zones segures per tal que els Bombers puguin actuar amb la seguretat més gran possible en cas que es produeixin.