La tala d'arbres morts per la sequera arriba a les portes de Barcelona

Comencen a talar a Collserola 200 exemplars de pins pinyers també afectats per l'escarabat perforador

Tala de 200 pins pinyers a Collserola per la sequera
Tala de 200 pins pinyers a Collserola per la sequera | Albert Canalejo / AMB
12 de febrer de 2024
Actualitzat: 28 d'abril, 12:19h

La sequera i les plagues estan deixant els boscos catalans en una situació límit. L'últim recompte oficial estima en 33.000 hectàrees les afectades, una xifra que en els darrers mesos ha quedat àmpliament superada.

De fet, les diverses administracions estan executant actuacions d'urgència per talar arbres morts en zones amb un risc d'incendi elevat. Una de les darreres s'està fent a les portes de Barcelona: el Consorci del Parc Natural de Collserola està talant 200 exemplars de pi pinyer afectats per la manca d'aigua i també per l'escarabat perforador.
 

Afavorir l'alzina

Una de les actuacions més importants que s'han fet a Catalunya és al bosc de Poblet, un paratge d'unes 2.000 hectàrees. El Departament d'Acció Climàtica actua en el 15% de la zona afectada tant per la sequera com la proliferació d'insectes que estaven provocant la mortaldat de l'espècie forana de pi pinastre.


En aquell cas, la talada d'arbres pretén reduir l'impacte de la plaga així com reduir el risc d'incendi forestal. A més, es pretén afavorir l'alzina, l'espècie que hauria d'ocupar aquest espai en condicions normals.


A Collserola també es vol aprofitar per afavorir la recuperació de l'alzinar amb la selecció d'alguns tanys per afavorir la recuperació del bosc i el manteniment d'alguns peus d'arbre per millorar la biodiversitat.
 

Treballs per talar arbres morts per la sequera a Collserola. Foto: Albert Canalejo / AMB


L'actuació que està realitzant des d'aquest dilluns a la zona del Baixador de Vallvidrera consisteix a retirar uns 200 arbres, la majoria pins pinyers, afectats per la sequera i per l'acció de l'escarabat perforador. La brancada més petita es triturarà in situ com a protecció, millora de la humitat i incorporació de matèria orgànica al sòl.
 

Una zona molt freqüentada

"En algunes zones de Collserola els assecaments d'arbres han estat massius", reconeix Joan Vilamú, cap de servei de Medi Natural i Territori del Consorci de Collserola. En el cas del Baixador de Vallvidrera, de fet, s'han arribat a marcar 200 pins en una àrea de només dues hectàrees.