Per què els taps van units als envasos si després s'han de separar a les plantes de reciclatge?

El 3 de juliol ja serà obligatòria aquesta novetat inclosa en el marc de l'estratègia europea de plàstics d'un sol ús

Els taps han d'anar units als envasos de plàstic a partir del 3 de juliol
Els taps han d'anar units als envasos de plàstic a partir del 3 de juliol | envato elements
Redacció
23 de juny del 2024

En els darrers mesos ha esdevingut habitual trobar productes que tenen el tap enganxat a l'envàs. Una situació que passarà a ser encara més general a partir del 3 de juliol quan es farà efectiva l'obligatorietat de comercialitzar-los i mantenir-los enganxats, tant a les ampolles de plàstic com als brics.

Tot plegat, es tracta de l'aplicació definitiva de la normativa emmarcada en l'estratègia europea de plàstics d'un sol ús, que persegueix l'objectiu de reduir la quantitat de residus plàstics en el medi ambient.

Concretament, és l'article 6 de la directiva aprovada el juny de 2019 estableix que els taps han d'anar adherits a l'envàs i que tots els fabricants de refrescos, aigua sense gas, begudes asèptiques i cervesa a la Unió Europea han d'implementar. Una normativa que també ha suposat la prohibició de coberts d'un sol ús, els palets per a les orelles o la purpurina, entre altres.

El tap i l'envàs tenen materials diferents

És una mesura que genera dubtes. De fet, bona part dels taps es realitzen amb un material -polietilè d'alta densitat- diferent del de les ampolles (PET). Aquest fet provoca que s'hagin de separar a les plantes de reciclatge. Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, explica que en la major part dels casos es tritura tot el material i, posteriorment, els dos materials se separen a partir de la densitat amb un sistema òptic. Ara bé, en algunes instal·lacions encara hi pot haver alguna part del procés manual.

D'altra banda, les associacions que recullen taps de plàstic per finançar la investigació de malalties minoritàries amb campanyes solidàries admeten que no tenen clar com es podran adaptar al nou format. Peraire detalla que és vàlid arrencar els taps en aquests casos perquè l'objectiu és evitar que els taps quedin dispersos al medi. "És un problema més, que sumats amb la resta provoquen una situació gravíssima", explica el director de l'Agència de Residus.

Tot plegat és una estratègia d'ecodissenyla filosofia del qual persegueix crear productes i serveis sostenibles i que minimitzin l'impacte ambiental del seu ús. En aquest cas, que el tap vagi enganxat a l'envàs facilita el reciclatge, a més d'evitar que es perdi o quedi escampat pel medi natural. I és que les peces petites també es poden reciclar, però si es fa tot junt, és més senzill. Aquest canvi és l'evolució de les anelles de les llaunes, que abans tampoc anaven unides a l'envàs i ja es va fer el pas d'enganxar-les mitjançant el sistema que coneixem avui.

Arxivat a