Els països del petroli pressionen la COP28 per evitar l'eliminació dels combustibles fòssils

A 48 hores de tancar la cimera del clima de Dubai hi ha fins a cinc alternatives sobre com reduir o eliminar petroli, gas i carbó

10 de desembre del 2023
Actualitzat a les 8:55h
Un pou de petroli a l'Aràbia Saudita
Un pou de petroli a l'Aràbia Saudita | Scharfsinn86 / iStock
Recta final de la COP28 de Dubai. El president de la cimera, Sultan Ahmed al-Jaber, voldria tancar-la amb acord el dimarts a les 11.00 hora local. Ara bé, quan manquen poc més de 48 hores el més calent és a l'aigüera i cal recordar que en nombroses ocasions ha calgut afegir hores i, fins i tot, un dia sencer per intentar evitar el fracàs d'acabar sense declaració final.

Bona part de la tensió en les negociacions continua centrada en si s'aposta per eliminar o reduir els combustibles fòssils. Hi ha fins a cinc opcions de text que poden marcar el futur de les polítiques climàtiques. Mentre hi ha diversos estats -com Espanya i França- que pressionen per un text final ambiciós, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) intenta de totes totes que s'eviti qualsevol menció a l'eliminació de combustibles fòssils.

Quines cinc opcions hi ha sobre la taula?

En el plenari d'aquest dissabte al vespre hora local es van mantenir les cinc opcions de text sobre els combustibles fòssils. Reproduïm a continuació les frases originals en anglès i una traducció aproximada en català, amb el benentès que hi ha conceptes com unabated fossil fuels, difícilment precisables.
 

Option 1 / Opció 1

A phase out of fossil fuels in line with best available science.

Una eliminació gradual dels combustibles fòssils d'acord amb la millor ciència disponible.
 

Option 2 / Opció 2

Phasing out of fossil fuels in line with best available science, the IPCC's 1.5 pathways and the principles and provisions of the Paris Agreement.

Eliminació progressiva dels combustibles fòssils d'acord amb la millor ciència disponible, els camins de l'1,5 de l'IPCC i els principis i disposicions de l'Acord de París.
 

Option 3 / Opció 3

A phase-out of unabated fossil fuels recognizing the need for a peak in their consumption in this decade and underlining the importance for the energy sector to be predominantly free of fossil fuels well ahead of 2050.

Una eliminació progressiva dels combustibles fòssils no aplacats [o no mitigats] que reconegui la necessitat d'un màxim de consum aquesta dècada i subratlli la importància que el sector energètic estigui predominantment lliure de combustibles fòssils molt abans del 2050.
 

Option 4 / Opció 4

Phasing out unabated fossil fuels and to rapidly reducing their use so as to achieve net-zero CO2 in energy systems by or around mid-century.

Eliminar gradualment els combustibles fòssils no aplacats [o no mitigats] i reduir ràpidament el seu ús per aconseguir la neutralitat climàtica dels sistemes energètics entorn de mitjans de segle.
 

Option 5 / Opció 5

No text.

Sense text.


Evidentment, l'opció 2 és la més ambiciosa mentre que la 1, sense ser tan explícita, també suposaria un missatge clar. Per altra banda, la 3 ja deixa un escenari molt més obert mentre que la 4 és la preferida pels estats i les empreses de combustibles fòssils, ja que ambdues inclouen el concepte combustibles fòssils unabated. I què vol dir?

Actualment els CCS no suposen cap alternativa vàlida: capturen un 0,025% de les emissions generades per combustibles fòssils

Doncs no té ni una definició ni una traducció fàcil. Es tractaria de combustibles fòssils no aplacats, no amainats, no moderats o no mitigats. Una qüestió que ja va aparèixer a la COP26 de Glasgow i que obre la porta a mantenir el petroli i el gas sempre que hi hagi tecnologies per reduir-ne les emissions de diòxid de carboni, els denominats sistemes de captura i emmagatzematge de carboni (CCS, per les seves sigles en anglès).

Tanmateix, no només suposa obrir la porta a continuar cremant combustibles fòssils sinó que no hi ha un consens per precisar-ho. Hi ha hagut alguns intents en informes científics xifrant la captura de CO2 fins al 90% i la de metà fins al 50-60%, però és un escenari molt obert. Per altra banda, actualment els CCS no suposen cap alternativa vàlida, ja que tot just capturen un 0,025% de les emissions generades per combustibles fòssils.

 

La carta de l'OPEP i la reacció de la ministra de Teresa Ribera

Diversos mitjans internacionals com Reuters van publicar que l'OPEP havia enviat una carta als seus 13 estats integrants -i als 10 adherits- per evitar qualsevol referència a l'eliminació dels combustibles fòssils a l'acord final de la COP28. "Cal rebutjar proactivament qualsevol text o fórmula que tingui com a objectiu l'energia, és a dir, els combustibles fòssils, en comptes de les emissions", afirmava Haitham Al Ghais, secretari general de l'organisme.

Mai abans l'OPEP s'havia implicat en una negociació climàtica i això ha provocat la indignació de diversos estats, especialment dels agrupats a la Coalició de Gran Ambició, un ampli grup de països que aposta per compromisos clars. En forma part l'estat espanyol i la mateixa ministra Teresa Ribera va qualificar el text de "repugnant" mentre que la seva homòloga francesa va declarar sentir-se "atònits".

En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio aquest dissabte, la també vicepresidenta tercera del govern espanyol va deixar clar que la "la UE no es conformarà amb la reducció progressiva dels combustibles fòssils". "Fins i tot el president de la COP28 ha deixat clar que creu que aquesta conferència ha de ser un canvi revolucionari, que representi la reunió més important des que el 2015 es va adoptar l'Acord de París", va declarar.