Endesa invertirà en la campanya d'estiu d'aquest 2025 un total de 26,5 milions d'euros en la protecció de la xarxa elèctrica que transcorre en entorns forestals. Suposa un increment del 36% respecte de l'any passat i es deu a l'aplicació de noves tecnologies per detectar la vegetació morta derivada de la sequera i també per l'increment de la vegetació que cal netejar que s'ha vist afavorida per les pluges, a més de la pujada dels preus dels serveis.
Per garantir la seguretat de les línies, la companyia realitza inspeccions aèries, amb helicòpters equipats amb càmeres tèrmiques i drons amb sistemes d'escaneig làser, i porta a terme tales i esporgues selectives d'arbres i arbustos que creixen al voltant de les línies per evitar incendis.
La campanya d'estiu, que la companyia ha presentat al Tossal de la Corona, al terme municipal d'Alpicat (Segrià), incrementa enguany el pressupost fins als 26,5 milions d'euros per cobrir les exigències derivades de la sequera i les pluges, a més de l'increment dels costos dels diferents serveis.
D'una banda, la sequera ha portat la companyia a estudiar noves tecnologies per detectar la vegetació morta que envolta la xarxa elèctrica. De l'altra, les pluges afavoreixen el creixement de la vegetació i això fa que s'hagin d'intensificar els treballs de neteja del sotabosc, segons ha explicat el director de manteniment de la xarxa d'alta tensió d'Endesa Distribució a Catalunya, Fran López.
López ha assenyalat que la campanya busca "evitar incidències de la línia en zones forestals", i ha afegit que se centra en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l'ús d'helicòpters per gravar imatges tèrmiques i vídeos en alta definició i la realització d'inspeccions visuals amb noves tecnologies.
Control i neteja de massa vegetal
Entre les tasques que Endesa porta a terme hi ha els treballs a peu de línia on els tècnics talen i esporguen la massa forestal que creix al voltant de les línies elèctriques. Són feines que es fan seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com el cos de Bombers, els Agents Rurals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions.
Com a novetat, enguany les brigades especialitzades en tasques forestals -com l'ADF d'Osona- començaran a utilitzar exoesquelets, una estructura que ajuda a reduir la fatiga a espatlles i coll. A banda, els tècnics també disposen d'un casc amb diverses funcions, incorporat l'any passat, i d'un braçalet contra els cops de calor.
A més, el personal que porta a terme tasques de tala i esporga també disposa d'una aplicació mòbil que permet reportar incidències in situ. Per exemple, serveix per alertar de qualsevol incidència que sigui susceptible d'originar un incendi forestal o de qualsevol element que pugui representar un risc per a l'entorn natural, així com per avisar de la ubicació de nius d'aus protegides, entre altres.
Inspeccions des de l'aire
La companyia inspecciona la xarxa elèctrica, com a mínim un cop a l'any, utilitzant helicòpters equipats amb càmeres termogràfiques i d'enregistrament de vídeo d'alta definició. Les imatges tèrmiques enregistren el cable i detecten si hi ha algun punt calent, és a dir, que tingui una temperatura superior a la del mateix cable i, per tant, hi hagi un risc de sobreescalfament.
Un punt calent pot indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur degut a l'acció d'efectes adversos, sobretot meteorològics. En cas de detectar alguna anomalia, s'activa de manera automàtica el mecanisme per arreglar el punt afectat. També com a novetat, s'ha estrenat un dispositiu per poder realitzar revisions termogràfiques a peu de línia, una eina útil en zones on no es poden enlairar ni els helicòpters ni els drons.
D'altra banda, des de 2012 Endesa utilitza drons equipats amb càmeres d'alta resolució per captar imatges de les línies, en especial en punts de difícil accés. Als drons convencionals s'hi suma un altre que permet fer un escaneig làser de les línies aèries d'alta tensió utilitzant una combinació de GPS i sensors làser. Aquesta tecnologia LIDAR (Light Detection And Ranging) s'utilitza de manera intensiva cada tres anys i permet obtenir imatges en 3D i fotografies d'alta qualitat.
Més de 100.000 km de línies elèctriques
Endesa té a Catalunya un total de 100.101 quilòmetres de línies elèctriques. D'aquestes, el 53% són aèries, 52.600 quilòmetres, i n'hi ha que transcorren per zones boscoses o amb vegetació. Així, un 97% de les línies d'alta tensió que hi ha repartides pel territori són aèries, mentre que de mitjana tensió en són un 52% i, de baixa tensió, un 49%.