Reduir un 25% el trànsit motoritzat a Barcelona permetria evitar prop de 200 morts prematures a l'any relacionades amb la contaminació, ja que la davallada en el volum de vehicles podria suposar un descens del 17,6% en els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), segons un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
L'estudi, que s'ha realitzat en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i s'ha publicat a la revista Health&Place, va establir un escenari de base, fixat el 2019, i a partir d'aquest es van definir tres escenaris hipotètics amb un aspecte en comú: la implementació del Pla de Mobilitat Urbana 2018-2024. Aquest contemplava mesures com la creació de superilles i eixos verds, la posada en marxa d'una zona de baixes emissions o mesures d'urbanisme tàctic.
Primer escenari: 67 morts menys
En el primer escenari, conservador, no es reduïa el nombre de vehicles privats a la ciutat, però sí que es retiraven de la circulació els més contaminants. En aquest cas, segons les estimacions realitzades amb l'ajuda dels models, es produiria una reducció del 5,9% en els nivells de NO2. Aquest descens permetria prevenir 67 morts prematures relacionades amb el diòxid de nitrogen cada any. Els beneficis associats a aquest escenari es distribuirien de manera equitativa per tota la ciutat.
Segon escenari: prevenció de 199 morts
En el segon escenari se simulava una reducció del 25% en el volum del trànsit privat, resultant en un descens del 17,6% en les concentracions de NO2 i en la prevenció de 199 morts per any. En aquest cas, les reduccions en la mortalitat es concentrarien especialment al centre de la ciutat, que és la zona amb els nivells de contaminació més elevats, i també en àrees del nord-oest.
Tercer escenari: reducció de 228 víctimes
El tercer escenari contemplava les emissions del port. S'estima que el trànsit marítim contribueix a prop del 7% de la mortalitat relacionada amb el NO2 a la ciutat. Actualment, el Port disposa d'un pla d'electrificació dels molls per reduir les emissions dels vaixells durant la seva estada, que està previst que finalitzi el 2030.
Per això, es va simular l'impacte combinat d'una reducció del 25% del trànsit privat i de l'electrificació del port, donant com a resultat un descens del 19,4% en els nivells de NO2 i en 228 morts prematures menys cada any. Aquest escenari seria especialment beneficiós per a la reducció de la mortalitat en àrees del sud de la ciutat, més properes a la línia de la costa.
En cap dels escenaris plantejats s'aconseguiria complir amb els nous límits màxims de NO2 que proposa la Unió Europea a la seva nova directiva de qualitat de l'aire i que entraran en vigor el 2030. "Això ens indica que hem de fer més i de manera més efectiva per millorar la qualitat de l'aire de la nostra ciutat", ha afirmat la investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Ana Ramos.