Els tràmits per implantar projectes de producció de biogàs considerats estratègics es reduiran fins al 50%

Els consellers Ordeig i Sàmper concreten la simplificació administrativa anunciada pel Govern en la visita la planta de Noguera Renovables de Vallfogona de Balaguer

Una planta de biogàs, en una imatge d'arxiu
Una planta de biogàs, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
22 de febrer de 2025, 13:37

La simplificació de la tramitació administrativa per implantar projectes de producció de biogàs que s'hagin declarat projectes empresarials estratègics que va anunciar el Govern fa uns dies pot arribar fins al 50%. Així ho han anunciat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, aquest dissabte en la visita a la planta de Noguera Renovables, a Vallfogona de Balaguer, una de les empreses beneficiàries de la primera convocatòria d’ajuts de l’Estratègia catalana del biogàs.

La declaració d’un projecte empresarial com a estratègic comporta la tramitació urgent i prioritària dels requisits de tipus ambiental, urbanístic i d’obres, que aquests projectes han de dur a terme perquè s’implantin en el territori. Els efectes d’aquesta mesura permetran reduir a la meitat algunes de les fases de la tramitació. Si bé, l'Assemblea Pagesa de Catalunya ha carregat contra l'estratègia de biogàs perquè està basada en la "no planificació" i entenen que està al servei dels "grans capitals especulatius" que estan generant una "bombolla amb greus impactes agraris, urbanístics, ambientals i socials". 

Noguera Renovables ha estat la primera planta a produir biometà d’origen ramader a l'Estat i, a més, ha estat pionera a injectar el gas directament a la xarxa de distribució. Durant la visita, el conseller Ordeig ha explicat que Catalunya genera cada any 9,4 milions de tones de purins i 2,8 milions de tones de fems i gallinassa. “Amb el biogàs, obrim una nova finestra de competitivitat per al sector ramader" ha defensat, amb l'argument que, d’una banda, permetrà abaixar els costos energètics per mitjà de l’autoconsum, i, de l’altra, oferirà l’oportunitat d’obrir noves línies de negoci a través de la producció de biometà per injectar-lo a la xarxa de gas natural o la producció de fertilitzants d’alta qualitat a partir del tractament de les dejeccions.

Ordeig ha remarcat que aquest és un projecte "d’economia circular" que contribueix a la cohesió del territori mitjançant la creació de noves comunitats energètiques i de negoci, alhora que millora sensiblement la percepció de la societat respecte a l’impacte de l’activitat. Així mateix, ha assegurat que "es garanteix la protecció total de l’entorn i s’aconsegueixen mitigar les emissions derivades d’aquests residus”.

En aquest sentit, el conseller Sàmper ha declarat que amb aquesta mesura, el Govern "reafirma el seu compromís amb el creixement econòmic i la sostenibilitat". Segons ha dit, els projectes classificats com a estratègics rebran "tot el suport necessari", amb una simplificació administrativa que en garantirà la viabilitat i potenciarà l’impacte que tenen en l’economia del país. També ha destacat que aquesta acció complementa els objectius del Pacte Nacional per a la Indústria, en què treballa el Govern per consolidar les zones rurals com a "pols econòmics dinàmics i sostenibles”.