La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitja, ha recomanat als viticultors l'ús d'aquest "producte natural" per aïllar cabirols de les vinyes, un producte que s'aplica directament als ceps.
Segons explica Acció Climàtica, aquest producte està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i, per tant, fa que no busquin l'aliment en aquest conreu.
[noticia]252922[/noticia]
El sistema s'ha provat en tres parcel·les del Baix Penedès, l'Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un mes després de la primera aplicació s'ha repetit el procés i la valoració ha estat "positiva". El producte s'utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic, apunta el departament.
Ajuts a les explotacions
D'altra banda, Sanitja ha recordat que el tenen oberta fins al 15 de juny una convocatòria d'ajuts a la qual es poden acollir les finques de vinya perquè subvenciona tanques per protegir els cultius. La subvenció pot ser de fins al 60% del cost de la instal·lació. L'any passat hi va haver 25 sol·licituds.La Taula de Cogestió s'emmarca en el pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques 2025 d'Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya.
[noticia]251704[/noticia]