Els estanys poden ajudar a fer front al canvi climàtic

Un estudi europeu liderat per la Universitat de Vic demostra que aquests llacs en bon estat poden reduir l'emissió de gasos contaminants, mentre que els degradats n'alliberen més

Investigadores del projecte fent estudis en un estany d'Osona
Investigadores del projecte fent estudis en un estany d'Osona | UVic-UCC/UdG
Redacció
27 de març de 2025, 18:41
Actualitzat: 28 de març, 9:44h

Un estudi internacional ha confirmat que els estanys poden tenir un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic si es conserven en bon estat ecològic. El projecte europeu, coordinat per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha analitzat més de 1.900 estanys a Europa i Sud-amèrica i ha demostrat que aquestes masses d’aigua poden capturar diòxid de carboni i reduir l’emissió de gasos contaminants.

Els investigadors han observat que els estanys amb bones condicions ambientals (ben oxigenats i amb pocs nutrients) solen actuar com a embornals de carboni, mentre que els degradats, amb altes concentracions de nitrogen i fòsfor, tendeixen a alliberar CO₂ i metà (CH₄). La qualitat de l’aigua, la presència de vegetació aquàtica i la temperatura de l’aigua són factors determinants en aquest procés. 

“Els estanys amb nivells baixos d’oxigen són més propensos a emetre gasos d’efecte hivernacle”, explica la investigadora ICREA de la UVic-UCC i coordinadora del projecte, Sandra Brucet.

Restaurar els estanys per reduir emissions

L’estudi també subratlla la importància de restaurar i gestionar aquests ecosistemes per aprofitar el seu potencial com a solucions naturals contra el canvi climàtic. Accions com eliminar sediments acumulats, controlar els nutrients o protegir la vegetació aquàtica poden ajudar a transformar els estanys en embornals de carboni eficients.

A més de la seva funció en la regulació del CO₂, els estanys també contribueixen a la biodiversitat i ajuden a mitigar els efectes dels fenòmens meteorològics extrems, com les sequeres i les inundacions. Els resultats de PONDERFUL s’han recopilat en diverses guies tècniques i eines interactives per ajudar els gestors ambientals i els responsables polítics a implementar estratègies de conservació.

El projecte que ha comptat amb la participació de 18 universitats i institucions de diversos països europeus i sud-americans, ha estat finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea amb un pressupost de gairebé 7 milions d’euros.