Els embassaments superen el 60% per primera vegada des del gener de 2022

Les reserves de les conques internes de Catalunya pràcticament s'han duplicat en només 20 dies

Els embassaments han superat el 60%: la Baells frega el ple
Els embassaments han superat el 60%: la Baells frega el ple | Emili Vilamala
27 de març de 2025, 09:20
Actualitzat: 9:28h

La pitjor sequera de la història contemporània de Catalunya ja s'ha acabat. N'és una prova que aquest dijous els embassaments han superat una nova fita que els encamina definitivament cap a la normalitat. Per primera vegada des del gener de 2022, les reserves estan per sobre del 60% després que pràcticament s'hagin duplicat en només 20 dies.

Tots els pantans menys un, per sobre del 40%

El 7 de març, just abans de la borrasca Jana, els embassaments de les conques internes de Catalunya estaven al 31,3% de la seva capacitat. A partir d'aleshores, el març més plujós d'ençà que es tenen registres, ha canviat la situació radicalment. Aquest dijous, els pantans se situen en un 60% exacte -en el cas del sistema Ter-Llobregat és un 60,5-, quasi el doble que fa tot just vint dies.

La millora no només ha estat molt notable sinó general. De fet, cinc dels nou pantans estan per sobre d'aquest llindar. Destaquen la Baells -el primer de les conques internes que ha hagut d'obrir comportes- i Foix que estan plens.

Darnius -un dels més afectats per la sequera i que fins fa pocs dies estava en emergència- ha passat del 17 al 61% en menys de tres setmanes mentre que Sau pràcticament ha multiplicat per deu les reserves i ja s'enfila al 63%. En aquest sentit, és qüestió de pocs dies que el campanar quedi totalment cobert.

Al riu Cardener Sant Ponç s'acosta al 75% mentre que aigües amunt encara hi ha marge perquè la Llosa del Cavall tot just està a la meitat de la capacitat. Molt menys ple està Susqueda -Sau pràcticament no deixa anar aigua- amb un 43% de la capacitat.

Mentre Riudecanyes -que fa pocs dies també estava en emergència- està a punt de superar el 50%, l'únic embassament que presenta encara una situació complicada és Siurana (22%). Cal recordar que el transvasament Siurana-Riudecanyes és el més antic de Catalunya i fa anys que es reclama des del Priorat posar-hi fi per tal d'aconseguir millorar la situació al riu.

Quan s'eliminaran realment les últimes restriccions?

Malgrat la millora radical, els 202 municipis del sistema Ter-Llobregat encara tenen restriccions. Estan en l'escenari d'alerta des del juny passat -després d'uns mesos primer en emergència i després en excepcionalitat-, un escenari que inclou aquestes mesures:

  • Reducció del 25% de l'aigua per a reg agrícola.
  • Reducció del 10% de l'aigua per a usos ramaders.
  • Reducció d'un 5% per a usos industrials.
  • Reducció del 30% d'aigua per usos recreatius que impliquen reg.
  • Prohibició d'omplir fonts ornamentals.
  • Limitar el reg de jardins en hores de mínima insolació (de 20h a 8h).
  • Limitacions a l'hora d'omplir piscines.
  • Limitar a 250 litres per habitant i dia el consum municipal -en emergència eren 200-.

Ara que s'han superat àmpliament els llindars que marquen el pla de sequera, quan s'eliminaran les restriccions?En la darrera roda de premsa, la consellera Sílvia Paneque va insistir en la prudència i va assegurar que la decisió no es prendria fins a mitjans o finals d'abril quan es reunissin les comissions de desembassament.