Un municipi de la Costa Brava instal·la camps de boies per protegir la posidònia

La mesura de l'Ajuntament de Palafrugell vol evitar que les barques que fondegen facin malbé el fons marí quan tiren l'àncora

El mapa de boies a la posidònia de Palafrugell
El mapa de boies a la posidònia de Palafrugell | ACN
Redacció
26 de novembre de 2024, 11:56
Actualitzat: 11:57h

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha instal·lat tres camps de boies als voltants de les Illes Formigues i de les cales Massoni i Padrosa. El motiu és protegir els prats de posidònia que hi ha al fons del mar i que es malmeten quan les barques fondegen en aquesta zona i tiren l'àncora.

Es tracta de tres camps de boies d'ús diürn que han de servir per protegir aquesta espècie. En total s'han instal·lat 40 boies, disset de les quals a les Illes Formigues, cinc més a la Cala Massoni i les altres divuit a la Cala Pedrosa. En total, el cost ha estat de 47.651 euros, finançats al 90% per fons europeus FEADER, en el marc dels ajuts als espais naturals.

A més de la instal·lació d’aquests tres camps de boies, l’Ajuntament de Palafrugell ha fet altres accions per incentivar la protecció de la posidònia com la publicació de tríptics informatius que cada temporada es fan arribar als clubs nàutics i operadors de lloguer d'embarcacions o l'edició d'un apartat a l'aplicació mòbil municipal on principalment es disposa d'un mapa de Google amb la cartografia de les praderies de posidònia i els camps de boies.

La posidònia és una fanerògama marina endèmica del Mediterrani amb unes funcions molt rellevants per a la preservació de la biodiversitat marina. Aquesta planta s'estableix als fons marins de poca fondària, en mates disperses o formant herbeis o praderies, que són refugi i aliment per a moltes espècies i alhora ajuden a mitigar els efectes dels temporals sobre les nostres costes. En aquest sentit, l'Ajuntament assenyala que "és de vital importància" protegir aquesta espècie, amenaçada pels efectes del canvi climàtic i pels impactes directes antropogènics.

Arxivat a