Una expedició marina ha observat un exemplar de peix diable negre Melanocetus johnsonii, també anomenat rap abisal, a la superfície. Es tracta d'un albirament inèdit d'aquesta criatura submarina d'aspecte certament diabòlic que fins ara no s'havia trobat a tan poca profunditat ni a plena llum del dia.
L'observació l'ha fet un grup de biòlegs marins de l'ONG Condrik Tenerife a les Canàries, a tan sols dos quilòmetres de la costa. La biòloga marina Laia Valor va detectar la silueta durant una expedició dedicada a estudiar els taurons pelàgics i els biòlegs Marc Martín i Antoni Sabuco van documentar la troballa gràcies a l'ajut del fotògraf David Jara.
Aquest rap abisal estava fora de l'hàbitat natural. Els peixos diable negre poden viure entre els 200 i els 2000 metres. Sense llum solar, la bioluminescència que tenen, la icònica antena, és clau per sobreviure. De fet, la fa servir com a esquer per atraure les seves preses. Fins ara només s'havien observat larves, exemplars morts o a través de la captació d'imatges submarines.
Els exemplars del Melaconectus johnsonii es troben arreu del món. El seu nom vol dir literalment monstre marí negre i és considerat una de les espècies més espectaculars i estranyes d'albirar. La pel·lícula Buscant a Nemo el va popularitzar. Això sí, pels humans és inofensiu. Entre les seves peculiaritats destaca com s'aparella, a través d'una fusió. El mascle, més petit, es posa dins de la femella i queda reduït a un reservatari d'esperma. D'aquesta manera, es poden reproduir tant com vulguin.