Aquest gener va ser el més càlid mai registrat -i segurament dels darrers 120.000 anys-. Un rècord “sorprenent” -segons admeten els mateixos responsables del projecte europeu Copèrnicus- que manté el planeta per sobre del llindar dels 1,5 ºC. Després que el 2024 esmicolés el rècord de l'any anterior, aquest 2025 ha començat encara pitjor.
Qui més qui menys és conscient de la crisi climàtica. No només dispara les temperatures a escala global, sinó que també es nota al nostre país. A Barcelona, per exemple, el gener d'enguany va ser el segon més càlid -només superat pel 2024- i també es va fregar el rècord diari amb un registre de 21,9 ºC.
Més silenciosa és la crisi de biodiversitat. Al conjunt del planeta es parla de sisena extinció. Però l'impacte sobre la nostra fauna també és molt greu. Aquesta setmana hi hem pogut posar xifres -malgrat que no se n'hagi volgut fer molta difusió-: en només dues dècades s'han perdut el 28% de les poblacions d'animals salvatges, segons les dades de l'Observatori del Patrimoni Natural.
Malgrat que també hi ha bones notícies -per exemple l'aparició a la Val d'Aran del mussol petit, la plena recuperació de la llúdriga després de 30 anys de la reintroducció o l'augment de la població d'ossos, tot i els problemes de convivència amb el sector primari-, les dades són molt alarmants. Els vertebrats cauen un 5% mentre que els invertebrats s'enfilen fins a un 53%. I els més afectats són les papallones així com els peixos, un grup que fa uns dies en Marc Ordeix, director del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, es preguntava si la sequera suposaria un punt de no retorn.
De fet, més enllà de pertorbacions puntuals concretes com l'actual crisi hídrica, un dels elements més significatius és la pèrdua sostinguda -1,5% anual- de les comunitats de fauna del nostre país. Ho confirma Sergi Hernando, investigador del CREAF: “Hi ha una erosió molt constant dels hàbitats”, fet que atribueix tant a la fragmentació dels hàbitats -per exemple per les infraestructures- com a l'impacte del canvi climàtic.
Des del Govern, el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha assegurat que “cal implementar objectius ambiciosos amb polítiques de conservació que reverteixin aquesta tendència”. En aquest sentit, recorda que l'Agència de la Natura hauria d'estar operativa a principis de 2026 -quasi cinc anys més tard del previst- i que també es treballa per tenir la llei de la natura a mitjan 2025. L'aposta per ampliar la superfície protegida -amb cinc nous parcs naturals-, però sobretot gestionada -a partir d'acords amb entitats- segur que van en la bona direcció. N'hi haurà prou? Ja es veurà. Però la doble crisi -climàtica i de biodiversitat- es retroalimenta i sense un punt d'inflexió decidit serà molt difícil revertir unes tendències cada vegada més preocupants.
L'energia solar flotant arrenca a Catalunya
Instal·lar les plaques solars a sobre de l'aigua per evitar ocupar terreny: aquesta és l'alternativa que planteja la fotovoltaica flotant.
- A Catalunya només hi ha dues experiències: una planta pilot al canal Segarra-Garrigues (15 kWp) i una petita instal·lació en una empresa del Tarragonès (165 kWp).
- Aigues del Segarra Garrigues va plantejar arribar a l'autosuficiència amb set plantes i una inversió de 13 milions d'euros.
- Només tenen la certesa de poder tirar endavant les tres primeres -la d'Alfés (1.680 kWp) es construirà ben aviat- per les dificultats de connectar-se a la xarxa.
- La primera planta ha tingut el material aturat durant un any i mig: no s'autoritzava per un suposat impacte ambiental malgrat construir-se en una bassa de reg ja construïda.
Aquesta setmana també ha estat notícia
La volta al món en quatre notícies
- Només 7 dels 195 països firmants de l'Acord de París han enviat abans del termini el programa per reduir emissions (llegit a El País).
- La restauració del Sena comença a donar fruits: les anàlisis d'ADN han localitzat espècies de mol·luscs en perill d'extinció (llegit a The Guardian).
- Brasil ja està sota pressió per aconseguir una COP30 exitosa i salvar l'Acord de París (llegit a Le Monde).
- La Xina supera l'objectiu de renovables per al 2030 sis anys abans amb un total de 610 GW solars fotovoltaics (llegit a Semafor).
🙏 Gràcies per llegir-me... i fins a la setmana vinent!