El 2024 serà recordat en l'estudi del canvi climàtic. No només per convertir-se en el més càlid -un “honor” que més d'hora que tard perdrà-, sinó per ser el primer a superar el temut del llindar d'1,5 ºC. No només això: l'any que hem deixat enrere va esmicolar el rècord anterior i es va enfilar a un escalfament d'1,60 ºC respecte a l'era preindustrial. “Són valors que provoquen fenòmens extrems que pateixen milions de persones”, adverteix Samantha Burgess, subdirectora del projecte europeu Copèrnicus.
Un canvi d'escala en les temperatures
El planeta, de mitjana, va registrar una temperatura de 15,10 ºC. Pot semblar un valor normal, però no ho és. Són 0,72 ºC més que la mitjana 1991-2021, dotze centèsimes per sobre de l'anterior rècord (2023) i fins a 1,60 ºC respecte a l'era preindustrial.
El conjunt dels dos darrers anys -clarament per sobre del llindar dels 1,5 ºC- suposen un canvi d'escala molt notable respecte a anys fins ara extrems. En aquest sentit, només el 2016 i el 2020 s'havien situat per sobre de la barrera dels 1,3 ºC mentre que el 2019 el va fregar.
Segons el projecte Copèrnicus, els valors tan extrems de l'any passat s'expliquen tant per un canvi climàtic accelerat com per l'impacte del fenomen del Niño, que va ser actiu fins al juny.
Escalfament anual (1940-2024) respecte a l'era preindustrial
Tot i que la seva fi va suposar acabar amb una ratxa de 13 rècords mensuals, els registres es van mantenir clarament per sobre dels 1,5 ºC excepte el juliol de 2024. En aquest sentit, el planeta ha superat aquest temut llindar 17 dels darrers 18 mesos.
Després de sis mesos neutres, l'Organització Meteorològica Mundial pronostica un 55% de possibilitats d'un període de Niña fins a l'abril, un fet que podria provocar un cert "refredament". Això sí, si s'acaba produint, seria un episodi "feble i de curta durada". "És poc probable que l'any vinent faci tanta calor com el 2024, però això en cap cas significa que el canvi climàtic estigui en una pausa", adverteix Paulo Ceppi, professor de Ciències del Clima de l'Imperial College de Londres, en declaracions a Science Media Center.
Escalfament mensual (1940-2024) respecte a l'era preindustrial
“Tots els conjunts de dades de temperatura global elaborats internacionalment mostren que el 2024 va ser l'any més càlid d'ençà que van començar els registres. El futur està a les nostres mans: una acció ràpida i decisiva encara poden canviar la trajectòria del nostre clima futur”, assegura Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copèrnicus.
Malgrat això, la realitat és que les emissions de CO2 pels combustibles fòssils no han arribat encara al seu pic. En aquest sentit, amb les actuals polítiques, el planeta es dirigeix a un increment de temperatura de 3,1 ºC mentre que, en cas de complir-se íntegrament els compromisos assumits pels estats, l'escalfament continua sent inassumible: 2,6-2,8 ºC.
"Aquest rècord ha de ser un bany de realitat. Un any de condicions extremes ha demostrat com és de perillosa la vida a 1,5 ºC. Les inundacions del País Valencià, els huracans dels Estats Units, els tifons de Filipines i la sequera de l'Amazones són només de les quatre catàstrofes de l'any passat que es van veure agreujades pel canvi climàtic", assenyala la climatòloga Friederike Otto, professora de l'Imperial College de Londres en declaracions al Science Media Centre.
En aquest sentit, la ciència de l'atribució ha demostrat com la crisi climàtica actua com a intensificador d'aquests fenòmens que "pateixen milions de persones", destaca la subdirectora de Copèrnicus. La dana de València, per exemple, és un cas molt clar de "temporal dopat" per l'escalfament global. En el cas de Catalunya, per cert, el 2024 se situa com el tercer any més càlid, només superat pel 2022 i el 2023.
- El 2024 va ser l'any més càlid amb una temperatura de 15,10 ºC (0,72 ºC per sobre de la mitjana 1991-2010 i un escalfament d'1,60 respecte a l'era preindustrial).
- La dècada 2015-2024 acumula els deu anys més càlids d'ençà que hi ha registres.
- L'any s'ha tancat amb 11 dels 12 mesos per sobre del llindar d'1,5 ºC.
- El 22 de juliol de 2024 va establir un nou rècord diari de temperatura mitjana mundial: 17,16 ºC.
- El 2024 va ser el més càlid a tots els continents excepte l'Antàrtida i Australàsia així com bona part dels oceans, especialment l'Atlàntic Nord, l'Índic i el Pacífic occidental.
- A Europa el nou valor mitjà (10,69 ºC) es va situar 1,47 ºC per sobre de la mitjana 1991-2020 i quasi tres dècimes més que l'anterior rècord de 2020.
- La temperatura mitjana dels oceans -fora dels pols- va establir un nou rècord: 20,87 ºC, mig grau més que la mitjana 1991-2020.
- La quantitat de vapor d'aigua a l'atmosfera també va assolir un rècord, un 5% per sobre la mitjana i més d'1% dels valors més alts registrats el 2016 i 2023.
- L'extensió del gel marí de l'Antàrtida va assolir els valors mínims en la primera meitat de l'any i es van situar només per darrere del 2023 en la segona.
- L'extensió del gel àrtic es va mantenir en la mitjana fins al juliol, però després va caure molt per sota i el setembre es va assolir el cinquè valor més baix.