El planeta esgota el pressupost de carboni: el 2030 se superarà l'objectiu de l'Acord de París

El 2024 es tancarà amb un nou record d'emissions de gasos d'efecte hivernacle: “Fa 10 anys que estem a prop del pic, però no s'acaba de produir”

El planeta esgota el pressupost de carboni: les emissions faran un nou rècord aquest 2024
El planeta esgota el pressupost de carboni: les emissions faran un nou rècord aquest 2024 | Michele Ursi / iStock
13 de novembre de 2024, 01:05
Actualitzat: 8:22h

El planeta superarà enguany per primera vegada l'escalfament d'1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. Ara bé, les Nacions Unides i la comunitat científica insisteixen que això encara no suposa superar el llindar de l'Acord de París, ja que per fer-ho ha de ser permanent. Tanmateix, no hi estem lluny: l'actualització del denominat pressupost de carboni indica que ja podria ser una realitat el 2030. “Fa deu anys que esperem estar a tocar del pic d'emissions, però no s'acaba de produir”, es lamenta Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project i coordinador d'aquest ambiciós estudi.

Nou rècord de les emissions de combustibles fòssils

Ni l'acceleració de la transició energètica permet aconseguir reduir les emissions dels combustibles fòssils. L'actualització del Global Carbon Budget, presentada en el marc de la COP29 i publicada a la revista Earth System Science Data, estima que aquest 2024 es produirà un nou rècord, amb un total de 37,4 de gigatones de CO2, un 0,8% més que l'any anterior.

Just ara fa un any, l'influent científic català Pep Canadell apuntava que podíem estar molt a prop d'un pic d'emissions. Tanmateix, enguany encara ha crescut i ara mateix evita fer prediccions: “No hi ha cap dubte que es redueix la velocitat de creixement, però quan s'arribi al màxim estarem en un altiplà durant diversos anys”.

L'evolució de les emissions depèn del tipus de combustible fòssil:

  • Carbó: des del 2005 és el que provoca més emissions i enguany ha marcat un nou rècord amb 15,5 Gt i un creixement del 0,2%.
  • Petroli: està a punt d'igualar el rècord anterior a la Covid -gràcies a la recuperació de l'aviació- amb 12,4 Gt i un augment del 0,9%.
  • Gas: el combustible amb un creixement més constant amb la Xina com a principal tractor. Aquest 2024 arribarà a 9,1 Gt amb un creixement del 2,4%.
  • Ciment: la baixada de la construcció de la Xina ha permès que les emissions s'hagin reduït un 2,8% fins a 1,5 Gt.

Evolució de les emissions per combustible fòssil (1959-2024)

A banda d'aquestes, cal sumar-hi les emissions provocades pels canvis en els usos del sòl, especialment per desforestació, que el 2024 suposaran 4,2 Gt, tot just el 10% del total.

Evolució total de les emissions (1959-2024)

Un pressupost de carboni que s'esgota

El Global Carbon Budget, que enguany arriba a la dinovena edició, és possible gràcies a la participació d'uns 120 científics d'una norantena de centres de recerca. Analitza tots els fluxos de carboni humans i naturals per estimar quines emissions ens resten per arribar als llindars de l'Acord de París.

El pressupost de carboni restant per a escalfaments d'1,5, 1,7 i 2,0 ºC

Des de l'era preindustrial ja hem gastat el 92% del pressupost amb l'emissió de 2.650 tones. Amb l'actual ritme, en només sis anys s'emetran les 235 gigatones restants per arribar al llindar d'1,5 ºC. Per la seva banda, per escalfar el planeta de manera permanent fins als 1,7 i 2,0 ºC, en queden 14 i 27 sempre que no s'aconsegueixi reduir les emissions. En tot cas, com insisteix Pep Canadell, mentre s'emeti una sola tona de CO2 a l'atmosfera, la temperatura del planeta continuarà augmentant.

De fet, aquest 2024 el Global Carbon Project calcula que la concentració mitjana serà de 422,5 parts per milió de CO2 -a la primavera es va arribar a una punta de 428-. Es tracta de 2,8 ppm més que el 2023 i un 52% per sobre de l'era preindustrial.

La Xina frega el pic d'emissions

La Xina és el país que més emet -més que la suma d'Estats Units, la UE i l'Índia- i, per tant, la seva tendència influeix al conjunt del planeta. Aquest 2024 encara augmentaran les emissions un 0,2% -malgrat que l'interval de confiança no descarta que ja disminuïssin-. “Excepte en la crisi del 2008 i en la Covid, mai ho havien fet tan poc. Són relatives bones notícies”, apunta Pep Canadell, en una trobada amb periodistes organitzada per Science Media Center.

La Unió Europea, per la seva banda, manté la tendència a la baixa de les darreres dècades i aquest 2024 es reduiran un 3,8%. Els Estats Units, per la seva banda, només retrocedeixen un 0,6%: “És un descens lleu molt vinculat a l'aposta de substituir el carbó pel gas natural barat obtingut amb fracking”, assenyala el director executiu del Global Carbon Project.

Evolució de les emissions per blocs de països (1959-2024)

En aquest sentit, Canadell assegura que aquesta tendència canviarà poc amb Trump ni tampoc ho farà l'aposta de molts estats per les renovables: “La descarbonització és imparable, però Trump tindrà el potencial per endarrerir-la”, conclou.

Finalment, destaca el creixement d'un 7,8% de l'aviació i el transport marítim internacional -marcat com a transport al gràfic-, en un context encara de recuperació respecte a la Covid.

Tot el que cal saber de la COP29 de Bakú

Bakú, la capital de Azerbaidjan acull la 29a Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unindes per al Canvi Climàtic. Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació, en realitza un seguiment especial. Podeu consultar totes les informacions aquí.

Vuit visions catalanes sobre la COP29 de Bakú:

I també cal tenir en compte