El pressupost de carboni s'esgota i es pot arribar als 1,5 ºC l'any 2030

Aquest 2023 es tancarà amb un nou màxim històric d'emissions: “No hi ha cap altre camí que eliminar els combustibles fòssils”, assegura Pep Canadell, director executiu de Global Carbon Project

Les emissions de CO2 tornaran a fer un rècord històric aquest 2023
Les emissions de CO2 tornaran a fer un rècord històric aquest 2023 | iStock
05 de desembre de 2023
Actualitzat: 26 de març de 2024, 13:21h

El 2023 es tancarà amb un nou màxim històric d'emissions. No només no es redueixen dràsticament sinó que continuen augmentant. D'aquesta manera, el denominat pressupost de carboni, aquella quantitat que podem emetre fins a arribar al llindar de l'augment de l'1,5 ºC continua esgotant-se. Ho analitza cada any el Global Carbon Project, un dels projectes de canvi climàtic amb més prestigi, que calcula que al ritme actual s'hi podria arribar el 2030.
 

Un català al capdavant del Global Carbon Project

El Global Carbon Project coordina fins a 120 científics de 90 centres d'investigació. Coincidint amb la COP28 de Dubai s'ha presentat el 18è informe anual, que també es publica a la prestigiosa revista Earth System Science Data.

Al capdavant d'aquest consorci hi ha Pep Canadell -segurament un dels catalans més influents en la ciència del canvi climàtic-. No només és director executiu d'aquest consorci científic sinó autor de l'IPCC -el grup d'experts de canvi climàtic de l'ONU-, investigador del Centre de Ciències del Clima de Canberra així com membre del col·lectiu Renovem-nos.

Les dades clau del pressupost global de carboni (2023)

  • Nou rècord d'emissions: 37,5 GT CO2
  • 7 anys fins a assolir els 1,5 ºC
  • Augment d'emissions de petroli: +1,5%
  • Qui augmenta emissions? Índia (+8,2%) i Xina (+4,0%)
  • Qui disminueix emissions? UE (-7,4%), EUA (-3,0%) i resta món (-0,4%)
  • Concentració CO2 mitjana: 419,3 ppm (+51% respecte a l'era preindustrial)


Pep Canadell ens va atendre la setmana passada des d'Austràlia en el marc d'una trobada organitzada per Science Media Centre, just abans de presentar l'estudi a la COP28. Un informe que arriba poques hores després de la polèmica per les declaracions negacionistes del president de la cimera, el sultà Ahmed al-Jaber. "Si no s'eliminen els combustibles fòssils, no servirà de res augmentar les renovables amb els elevats ritmes actuals. Això ho han d'entendre els líders mundials", destaca Canadell.

La tasca del Global Carbon Project consisteix a quantificar els fluxos de carboni, tant els d'origen humà com els naturals. “El carboni no desapareix, canvia d'un compartiment a un altre”, destaca Canadell. També s'analitza la capacitat d'embornals de boscos i oceans -una de les incerteses que preocupen més els científics-, així com els sistemes artificials de captura de carboni, actualment amb una capacitat inapreciable.
 

Un nou rècord històric d'emissions

A manca de poques setmanes per acabar l'any, el Global Carbon Project estima que les emissions vinculades als combustibles fòssils -incloent el ciment- seran de 37,5 gigatonelades (GT) de CO2, un 1,1% més que l'any passat i un 4,1% sobre el nivell de la pandèmia. “Ja hem superat les emissions anteriors a la Covid”, destaca Canadell. Cal recordar que per arribar a l'objectiu dels 1,5 ºC caldria reduir-les un 43% el 2030 i assolir la neutralitat climàtica a mitjan segle.

Com s'explica aquest increment?
 

  • Un nou pic històric de l'ús del carbó, després de l'assolit el 2014 i quan semblava el combustible fòssil que retrocediria més de pressa.

 

  • Un gran creixement del petroli: arrossegats per una Xina que creix més de l'esperat, l'Índia i també l'aviació internacional i el transport marítim (+11,9%), que deixen enrere definitivament la pandèmia.

 

  • Un modest creixement tant de gas com del consum de ciment.

 


Del conjunt d'emissions de CO2, el 90% són d'origen fòssil mentre que el 10% es produeixen pels canvis en els usos del sòl, tant la desforestació com els incendis forestals.
 

Molt poca capacitat de fixar CO2

Actualment, la principal política per fixar CO2 és mitjançant la reforestació. Concretament, s'aconsegueix capturar 1,9 GT anuals, el que representa només un 5% de les emissions de combustibles fòssils. Es tracta, a més, d'una xifra sensiblement inferior al CO2 que s'emet precisament a causa de la deforestació.

Els sistemes artificials de captura tenen una capacitat marginal, ja que sumats no passen de 0,011 megatonelades o, cosa que és el mateix, un 0,025% de les emissions provocades pels combustibles fòssils. “Això no vol dir que en un futur puguin tenir un paper important, però la realitat actual és aquesta”, conclou el director del Global Carbon Project.

De la resta, el 47% de les emissions van a l'atmosfera -provocant l'escalfament global- mentre que els embornals naturals, oceans i boscos, n'acumulen el 53%. “A la pràctica suposa un descompte del 50% respecte al canvi climàtic que tindríem”, adverteix Pep Canadell. En aquest sentit, un dels temors dels experts és si l'eficiència d'aquests sistemes naturals de captura de CO2 pugui disminuir. Ho apuntava precisament Marcos Fernández (CREAF), l'únic científic català i de l'Estat que ha participat en el recent informe sobre les 10 alertes urgents de la ciència del clima.
 

Com es calcula el pressupost de carboni?

El pressupost de carboni consisteix a analitzar quina quantitat d'emissions queden fins a arribar a un llindar: per exemple els 1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. A partir d'estimar la quantitat emesa el 2023 -en aquest cas 37,5 GT-, es calcula que amb només set anys s'esgotaria.

Tanmateix, es tracta d'una probabilitat que el Global Carbon Project redueix fins al 50%. Entre altres, perquè preveuen que el pic d'emissions global sigui proper. Això sí, “la baixada no serà gens brusca”, adverteix Canadell. “Es podrà establir l'augment de temperatura en els 1,5 ºC de l'Acord de París? Rotundament, no”, explica en la trobada organitzada pel Science Media Centre. "Ara sembla inevitable que superarem l'objectiu d'1,5 °C i els líders reunits a la COP28 hauran d'acordar retallades ràpides en les emissions de combustibles fòssils fins i tot per mantenir viu els 2 °C", afegeix Pierre Friedlingstein, de l'Institut de Sistemes Globals d'Exeter, un altre dels directors de l'estudi.

De nou, cal fer un aclariment sobre els famosos 1,5 ºC. Les projeccions es basen a assolir-ho de manera permanent i no puntualment. De fet, aquest 2023 l'anomalia anual ja podria fregar aquest llindar -hi portem per sobre des del juliol- i no es descarta que l'any vinent se superi, a causa de l'impacte del Niño.

Quin pressupost de carboni ens queda?

  • + 1,5 ºC: 7 anys
  • + 1,7 ºC: 15 anys
  • + 2,0 ºC: 28 anys