L'escalfament global es menja el Niño

«Del 2024 al 2028 hi ha un 80% de possibilitats que se superi per primera vegada el temut escalfament d'1,5 ºC»

Les temperatures extremes al conjunt del planeta continuaran malgrat la fi del Niño
Les temperatures extremes al conjunt del planeta continuaran malgrat la fi del Niño | Rocío Ruz / Europa Press
08 de juny del 2024

Un any sencer -12 mesos!- amb rècords mensuals de temperatura. Cap sorpresa: el projecte europeu Copernicus va confirmar aquesta setmana -coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient- que acabem de viure el maig més càlid d'ençà que hi ha registres. Uns rècords que han anat caient cada mes del juny passat.

Onze d'aquests dotze rècords han inclòs una anomalia positiva superior als 1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. De fet, el darrer any natural l'escalfament s'ha enfilat fins als 1,63. Unes xifres que, per aquells que seguim des de fa anys el canvi climàtic, ens semblaven inimaginables fa una o dues dècades.

És possible que estiguem a prop del final d'aquesta ratxa diabòlica. No tinc capacitat ni coneixements per fer pronòstics, però es fa difícil pensar que més enllà de l'estiu es continuïn batent rècords. L'Organització Meteorològica Mundial ja ha donat per acabat el Niño, el fenomen que en els darrers temps encara ha forçat (més) a l'alça uns valors ja extrems. També considera relativament probable que arrenqui la Niña -un 50% al juny i fins a un 70% a l'agost-. Servirà això per suavitzar aquestes temperatures globals absolutament anormals?

Escalfament mensual (1940-2023) respecte a l'era preindustrial

No seria massa optimista. La mateixa OMM pronostica que del 2024 al 2028 hi ha un 80% de possibilitats que se superi per primera vegada el temut escalfament d'1,5 ºC. Per fer-nos una idea de l'acceleració del canvi climàtic: el 2015 la probabilitat era de poc més del 0%, el 2017 un 20% i el 2023 un 66%. A més, estima en un 86% el fet que en el pròxim quinquenni se superi el rècord absolut del 2023, l'any més càlid de la història.

Tot apunta que ni amb una Niña activa -veurem si molt intensa o no-, les temperatures globals ens donaran una pausa. "Estem jugant a la ruleta russa", assegurava António Guterres, en un nou lema climàtic encunyat pel secretari general de l'ONU. També va afirmar que encara hi havia partit en la batalla per limitar l'escalfament dels 1,5 graus. És una visió força optimista. La realitat és que tenim aquest llindar a tocar. Primer se superarà de manera puntual i després ja permanentment. Amb Niño o sense. L'escalfament global se l'ha menjat.

Per què Catalunya s'escalfa quasi el doble de ràpid?

Aquesta setmana també hem sabut que la temperatura mitjana de Catalunya ha augmentat 1,9 ºC des de mitjan segle XX. Malgrat la dificultat de comparar dades, són valors que s'acosten al doble que el conjunt del planeta. I la gran pregunta: per què el Mediterrani es considera una de les zones zero del canvi climàtic?

Anomalia de temperatura a Catalunya respecte al període 1961-1990

L'he intentat respondre amb dos climatòlegs de referència:

  • Marc Prohom, cap de Climatologia del Meteocat: "El Mediterrani som la primera línia de front fora del món càlid. I patim les conseqüències de l'eixamplament de les condicions de calor".
  • Manola Brunet, primera presidenta d'una comissió de l'OMM: "El nostre clima tendeix a l'estabilitat i és una configuració que fa incrementar regionalment l'impacte global de la concentració de gasos d'efecte hivernacle".

Evolució dies serens i tapats (1950-2023)

I una estadística final: Catalunya va tenir el 2023 uns 115 dies serens i només 23 coberts. Des de mitjans de segle fins als noranta, la dada estava quasi empatada. Curiós.

La volta al món en quatre notícies

  1. La batalla suïssa de les energies renovables, a les urnes. Aquest diumenge, se celebra un referèndum per autoritzar o paralitzar la llei per expandir-les (llegit a AFP)
  2. L'enorme cost ambiental de reconstruir Gaza: els danys dels primers quatre mesos de guerra equivalen a les emissions anuals de Portugal o Suècia (llegit a The Guardian).
  3. Primera gran onada de calor de l'estiu als Estats Units. Els estats del sud-oest arriben a valors de 43 graus, molt per sobre dels habituals per l'època (llegit a Time)
  4. Els Emirats Àrabs Units van utilitzar la COP28 per intentar quintuplicar els seus acords de combustibles fòssils fins a 92.000 milions d'euros, segons una nova investigació (llegit a Euronews).
sau foto setmana embassament astronomia pluja estels

🙏 Gràcies per llegir-me! Ens retrobem la setmana vinent!