Així serà el parc eòlic marí experimental: a 25 km de la costa i la línia d'evacuació 100% soterrada

El projecte, que ja ha sortit a exposició pública, tindrà tres molins d'un màxim de 260 metres d'altura

El parc eòlic experimental de la Costa Brava tindrà tres aerogeneradors
El parc eòlic experimental de la Costa Brava tindrà tres aerogeneradors | Windfloat Atlantic
31 de maig del 2024
Actualitzat el 04 de juny a les 18:19h

El parc eòlic marí experimental de la Costa Brava comença a prendre forma. Aquest divendres ha sortit a exposició pública al BOE els detalls d'un projecte que se situarà a 25 quilòmetres en línia recta del litoral. Els tres aerogeneradors tindran una alçada màxima de 260 metres i tota la infraestructura d'evacuació, tant la marina com la terrestre, serà 100% soterrada.

Un cable sumari de 25 quilòmetres

El BOE d'aquest divendres inclou la sortida a exposició pública de la sol·licitud d'autorització prèvia i construcció del Plemcat, la declaració d'impacte ambiental i també la declaració d'utilitat pública. L'àmbit marí del projecte consta d'una àrea d'assajos amb tres posicions. Les empreses adjudicatàries -el procés s'ha endarrerit per la manca de pressupostos- podran validar els seus prototips que hauran de tenir una alçada màxima de 261 metres, segons la documentació a la qual ha tingut accés Nació.

De fet, el projecte ha de servir segons l'Institut Català de l'Energia i el Departament d'Acció Climàtica tant com a laboratori de validació de l'energia eòlica marina, d'assajos d'altres tipologies d'energia marina així com d'estudi dels impactes al medi d'aquest tipus d'instal·lacions. En aquest sentit, està ubicada a la denominada zona LEBA-1 que, en plena badia de Roses, és l'única zona marítima de Catalunya autoritzada per l'Estat per l'energia eòlica marina i que compta amb set consorcis empresarials interessats -la darrera proposta és la de Repsol-.

Els tres futurs aerogeneradors seran flotants. Tindran una potència unitària màxima de 15 MW -similar als que es projecten per al parc eòlic comercial- i, en conjunt, no podran superar els 30 MW. També la boia que amb un diàmetre de 18,1 metres serà el punt d'inici del cable dinàmic de 335 metres que transmetrà l'energia fins al fons marí i que connectarà amb una conducció soterrada de 66 kV de 25 quilòmetres fins a la costa.

La part terrestre, 100% soterrada

La línia d'evacuació continuarà més enllà de la costa. Concretament, ho farà amb un cable de 16 quilòmetres que també serà 100% soterrat, a un metre i mig per sota de la superfície. Des d'Acció Climàtica, s'explica que s'ha procurat seguir sempre per camins existents i evitar ocupar camps de cultius.

Passarà per un total de sis municipis: Sant Pere Pescador, l'Escala, l'Armentera, Ventalló, Sant Mori i Vilaür, població on es construirà una subestació, en aquest cas ja no soterrada, per traspassar l'energia a una línia existent de 132 kV. Segons fonts del departament, els ajuntaments ja coneixen bona part dels detalls del projecte.

Les obres començaran el 2025

El Plemcat té un cost de 80 milions d'euros, 30 dels quals compten amb una subvenció de la convocatòria Redmarinas per a projectes experimentals d'eòlica marina. Malgrat que aquest ajut inicialment situava el 2025 com a data per estar funcionalment, les previsions actuals és que aquell any comencin les obres i sigui una realitat el 2026.

A quina distància estarà dels pobles de la Costa Brava?

Els tres prototips eòlics del Plemcat se situaran a 25 quilòmetres del punt de la costa, al terme de Sant Pere Pescador, on se situarà l'arqueta de transició entre el cable submarí i el terrestre soterrat.

Ara bé, a quina distància estarà dels principals pobles de la badia de Roses?

  • Sant Pere Pescador: 28 km
  • Roses: 22,35 km
  • L'Escala: 23 km
  • Cadaqués: 17,20 km
  • L'Estartit: 16,1 km
  • Cap de Creus: 19,36 km