La falta de pressupost ajorna els contractes del parc èolic marí experimental de la Costa Brava

La situació obliga a posposar-ho fins a nou avís, però la tramitació del Plemcat es manté

La Costa Brava acollirà un parc eòlic marí experimental
La Costa Brava acollirà un parc eòlic marí experimental | Cedida pel Ministeri de Transició Ecològica
Redacció
17 de maig del 2024
Actualitzat a les 9:52h

La falta de pressupost ha obligat a ajornar la signatura dels contractes amb les empreses que han d'instal·lar prototips al parc eòlic experimental del golf de Roses, el denominat Plemcat. En una resolució de finals de març, la comissió del projecte informava que la concreció de les condicions dels contractes a formalitzar entre l'Institut d'Investigació en Energia de Catalunya (IREC) -que es fa càrrec del projecte- i els adjudicataris quedava "temporalment posposada fins a nou avís" i, per tant, la firma dels contractes, també. "La no aprovació dels pressupostos de la Generalitat que cofinancien el Plemcat obre un nou escenari", recull la resolució. Un escenari, però, que no afectaria al projecte perquè la tramitació del parc eòlic marí de la Costa Brava es manté.

Fa uns mesos, l'IREC va seleccionar les tres empreses que han d'instal·lar prototips a la plataforma d'assaig Plemcat, al golf de Roses (Alt Empordà). Una de les empreses que promou el parc Tramuntana -el projecte comercial d'uns 500 MW-, la companyia basca Sener, és la que va obtenir millor puntuació. La segona que va aconseguir més punts és la catalana X1 Wind i la tercera, la canària Esteyco. L'adjudicació incloïa tres empreses més -Brezo Energy i Proyectos Renovables Innovadores- en llista d'espera per si hi hagués alguna renúncia.

Mentrestant, s'han fet algunes prospeccions sobre el fons marí on ha d'anar la plataforma i es preveia començar els tràmits de licitacions properament però, de moment, els contractes hauran d'esperar.

Els prototips tenen com a objectiu proporcionar informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat que poden tenir els molins marins. La informació ha de servir per poder incidir en el concurs dels parcs comercials.

Des d'Acció Climàtica asseguren que el projecte continua en peu, però admeten que la falta de pressupost obliga a aturar actuacions com aquesta perquè, tot i que compten amb una subvenció de 30 milions d'euros de la convocatòria Redmarinas, el conjunt de la intervenció està valorada en 80. El projecte de pressupostos aprovat pel Govern preveia 16 milions per a la plataforma d'assaig.

La previsió és que sigui una realitat abans d'acabar el 2025, tal i com estableix la convocatòria Redmarinas, però caldrà veure si aquest retard acaba alterant els terminis anunciats. Tot plegat, a l'espera que es resolguin les al·legacions al reial decret que regula el sector de l'eòlica marina, pas previ a les primeres subhastes per decidir quines empreses poden assumir els projectes. En aquest sentit, es dona per fet que les Canàries avançaran la Costa Brava a l'hora d'implentar els primers parcs eòlics marins comercials.

Arxivat a