Un any sencer amb rècords mensuals globals de temperatura

El maig encadena el dotzè mes amb un valor extrem i l'escalfament del darrer any natural s'enfila a 1,63 ºC respecte a l'era preindustrial

El maig ha estat marcat per calor extrema en països com l'Índia i el Pakistan
El maig ha estat marcat per calor extrema en països com l'Índia i el Pakistan | PPI via ZUMA Press Wire / dpa
05 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:18h

Dotzè mes amb un rècord mensual de la temperatura global. El maig del 2024 tanca una roda iniciada el juny del 2023 i que ha completat un any natural sencer. Els dotze valors extrems consecutius han suposat que en aquest període el planeta s'hagi situat en un escalfament d'1,63 ºC respecte a l'era preindustrial, segons les dades del projecte europeu Copernicus.

Uns rècords marcats pel Niño

El juny del 2023 va ser el primer d'aquesta sèrie de rècords consecutius. El mes següent, a més, es va superar la barrera d'un escalfament d'1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. Des d'aleshores, cada mes s'ha superat el respectiu rècord mensual sense baixar d'aquesta temperatura que marca l'Acord de París.

Aquest cicle de temperatures extremes ha estat marcat per la influència d'un Niño força intens. Ara bé, la combinació amb un canvi climàtic sense control ha produït temperatures molt per sobre dels rècords anteriors, assolits en la majoria de casos el 2016 i també el 2020.

L'Organització Meteorològica Mundial ja dona per pràcticament acabat el Niño i veu força probable que en els mesos vinents estiguin marcats per la Niña. Aquest fet, en principi, hauria de suavitzar una mica els valors tan extrems.

Escalfament mensual sobre l'era preindustrial (1940-2023)

Un any natural amb un escalfament superior als 1,6 ºC

El maig de 2024 -malgrat tornar a batre el rècord mensual i situar-se per sobre dels 1,5 ºC-, confirma la tendència a limitar una mica l'abast de la desviació respecte als valors dels darrers anys. Concretament, es va situar 0,65 ºC per sobre respecte a la mitjana 1991-2020 i +1,52 si tenim en compte el període preindustrial. Ha estat un mes especialment càlid en zones com l'Índia i el Pakistan, amb onades de calor que han provocat víctimes mortals i han deixat milions d'infants sense escola.

Això sí, mai abans un any natural havia patit un escalfament tan acusat: del juny de 2023 al maig de 2024 la temperatura global de la Terra s'ha situat 1,63 ºC per sobre de la mitjana del 1850-1900, segons les dades de Copernicus.

Evolució de la temperatura global diària (1940-2023)

Precisament, aquest dimecres l'Organització Meteorològica Mundial ha fet públiques les estimacions sobre l'evolució de les temperatures per als cinc anys vinents, a partir d'un estudi de la Met Office britànica. Es considera molt probable -entre el 86 i el 90%- que en el període 2024-2028 se superi per primera vegada el llindar d'un escalfament d'1,5 ºC com que es bati el rècord assolit l'any passat.