Catalunya implica ONG i ajuntaments per gestionar espais naturals protegits

“Ens acostem a l’objectiu final que el 30% del sigui degudament protegit, però també ben gestionat”, assegura Jordi Sargatal des de la COP16 de Cali

Entitats ambientalistes passaran a gestionar una trentena d'espais naturals
Entitats ambientalistes passaran a gestionar una trentena d'espais naturals | Fundació Bosc de la Marquesa
25 d'octubre de 2024, 07:00
Actualitzat: 12:16h

A Catalunya el 32% del territori està protegit. Ara bé, molt sovint, només es tracta d'una delimitació sobre el paper. Més enllà dels parcs naturals, hi ha molts altres espais de la Xarxa Natura 2000 que no es gestionen de manera activa. Per avançar en el que marquen els grans acords globals de biodiversitat, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha decidit implicar tant entitats ambientals com ajuntaments. Des de la COP16 de Cali, ha anunciat una subvenció de 9,3 milions d'euros que permeti arribar a gestionar quasi el 20% del país.

Les entitats gestionaran 36 espais

A Catalunya els parcs naturals representen el 10,8% del país, mentre que hi ha consorcis -com els de l'Alta Garrotxa, el Delta del Llobregat o l'Estany d'Ivars Vila-sana- que s'encarreguen d'un 5% més.

Ara, la nova estratègia anunciada per Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica, a la COP16 de Cali permetrà fer un petit pas endavant. Concretament, atorgarà 9,3 milions d'euros per gestionar 36 espais naturals protegits. Entitats ambientals sense ànim de lucre rebran entre 100 i 400.000 euros per al període 2024-2027. "Per accedir-hi han hagut de presentar un projecte de gestió conjuntament amb un ajuntament", expliquen fonts de Territori de Nació.

Es tracta d'espais com serra de Boumort-Collegats, les platges de Torredembarra i Creixell, les muntanyes de Rocacorba, la riera de Merlès o la conca del riu Siurana. Concretament, sumen 118.000 hectàrees, fet que suposa un 4% del conjunt de Catalunya.

Més a prop de gestionar efectivament el 30% de la superfície terrestre

A la COP15 de biodiversitat, celebrada a Montreal, els estats es van comprometre a protegir el 30% de la superfície terrestre (i també marina). Catalunya ho compleix en el primer cas, però amb la nova estratègia de Territori tot just s'arribarà al 20% de gestió efectiva (i al 55% de la Xarxa Natura 2000). "Ens estem acostant a l'objectiu final que el 30% del país sigui degudament protegit, però també ben gestionat", ha assegurat Jordi Sargatal des de Cali.