En plena crisi de biodiversitat també es produeixen bones notícies. Catalunya, per exemple, acaba de guanyar una nova espècie d'ocell. Es tracta del mussolet euroasiàtic, l'espècie de mussol més petita d'Europa, i que s'ha pogut confirmar que en la seva expansió al Pirineu ha arribat a la Val d'Aran.
Gravat dos anys a la Val d'Aran
El mussolet eurasiàtic o mussol petit (Glaucidium passerinum) es distribueix pel nord i les muntanyes del centre d'Europa, Sibèria així com el nord de la Xina. Actualment, s'estan expandint des dels Alps i el Massís Central cap als Pirineus. En aquest sentit, el 2020 se'l va identificar al límit entre l'Alta Cerdanya i el Conflent, a la Catalunya Nord, i l'any següent se'n van detectar almenys tres exemplars a la Ribagorça.
Al Pirineu català es van instal·lar gravadores automàtiques d'àudio en diverses localitzacions en un estudi realitzat entre l'hivern i la primavera de 2023. Aquest sistema, que permet identificar espècies nocturnes en zones amb condicions difícils pels censos, va detectar la presència del mussol petit.
L'estudi, realitzat conjuntament pel Conselh Generau d’Aran i la Generalitat de Catalunya, va continuar l'any següent i es va tornar a constatar-ne la presència en la mateixa zona de la Val d'Aran que s'havia localitzat.
Una espècie pròpia dels boscos de muntanya
El mussol petit o mussolet euroasiàtic es considera una espècie amb un risc mínim d'extinció i en certa expansió tant al centre com al sud d'Europa. Habita en boscos de coníferes o mixtos amb predilecció per hàbitats madurs de pins o avets.
El Conselh Generau d’Aran adverteix que comparteix hàbitats amb espècies amenaçades com el gall fer o el mussol pirinenc (Aegolius funereus). A més, és força sensible a la presència humana a l’hivern i en època de nidificació, i per això fan una crida a no provocar-los molèsties.