El gener més càlid de la història: el planeta es manté per sobre dels 1,5 graus

El 2025 arrenca amb un "sorprenent" rècord de calor global mentre no s'acaba de formar un episodi de la Niña

El gener del 2025 ha estat el més càlid mai registrat amb onades de calor en països com Argentina
El gener del 2025 ha estat el més càlid mai registrat amb onades de calor en països com Argentina | Diego Izquierdo / telam / dpa
06 de febrer de 2025, 04:00
Actualitzat: 08 de febrer, 8:59h

Després dels dos rècords de calor del 2023 i el 2024, l'any ha començat amb temperatures encara anormalment altes. El gener de 2025 va ser el més càlid mai registrat i el planeta es manté per sobre de la barrera dels 1,5 graus. De fet, aquest temut llindar que marca l'objectiu de París s'ha superat en 18 dels 19 darrers mesos. Tot plegat, en un context en què no s'acaba de formar un episodi de la Niña, un fenomen que podria contribuir a un cert “refredament” del planeta.

El gener més càlid mai registrat

La temperatura mitjana del passat gener al conjunt del planeta va ser de 13,23 ºC, segons el projecte europeu Copèrnicus. Pot semblar un valor relativament normal, però la qüestió és que està molt per sobre de la mitjana. És el més alt maig registrat i s'estima que no s'hi havia arribat en els darrers 120-140.000 anys. Són 0,79 graus més que el període 1991-2020 -que ja té en compte l'impacte del canvi climàtic- i fins a 1,75 ºC respecte al període preindustrial, uns registres que Samantha Burgess, subdirectora de Copernicus, admet que són “sorprenents”.

En aquest sentit, malgrat que els pronòstics apunten que difícilment enguany serà tan càlid com els dos darrers, el planeta continua per sobre de la barrera dels 1,5 ºC. L'any passat, de fet, va ser el primer a superar-lo, situant l'escalfament en 1,60 ºC per sobre dels valors de referència.

Cal tenir en compte que l'Acord de París va marcar l'objectiu de “limitar l'escalfament mundial molt per sota dels 2 graus, preferiblement a 1,5 ºC, en comparació als nivells preindustrials”. En aquest sentit, no es referia a un any concret sinó a un període equivalent a vint anys. Tanmateix, la persistència d'aquests valors -18 dels darrers 19 mesos- comencen a mostrar que els pronòstics que s'hi pot arribar a finals d'aquesta mateixa dècada cada vegada són més probables.

En el cas d'Europa va tractar-se del segon gener més càlid d'ençà que hi ha registres. Es va situar fins a 2,51 ºC per sobre de la mitjana 1991-2020, només superat pel valor assolit precisament el 2020 (+2,64).

No s'acaba de formar la Niña

Els grans rècords de calor del 2023 i del 2024 van ser fruit de la coincidència de l'acceleració del canvi climàtic i un episodi del Niño relativament intens. La seva fi el juny passat va coincidir amb valors una mica més baixos -es van deixar d'encadenar rècords mensuals-, però no pas baixar de la barrera dels 1,5 ºC.

Tot apuntava que després d'uns mesos de condicions neutres, s'acabaria formant un episodi de la Niña. Tanmateix, l'Organització Meteorològica Mundial ja va anunciar a final d'any que, si s'acabava produint, seria “feble i de curta durada”. Malgrat que la NOAA nord-americana sí que la va donar per iniciada, posteriorment l'Oficina Australiana de Meteorologia va assegurar que es mantenien les condicions neutrals.

En aquest context, segons expliquen fonts de Copernicus a Nació, les condicions actuals “suggereixen una desacceleració o aturada del moviment cap a les condicions de la Niña”, un fet que caldrà confirmar les pròximes setmanes.