Creixen al món els càncers de pulmó associats a la contaminació

L’adenocarcinoma puja, especialment entre dones i joves, amb un fort impacte a l’Àsia oriental, així com l'Europa de l'Est i l'Amèrica del Nord

Hanoi al Vietnam, és una de les ciutats que pateixen molta contaminació
Hanoi al Vietnam, és una de les ciutats que pateixen molta contaminació | ACN
Redacció
04 de febrer de 2025, 19:23

Un estudi alerta de l'augment global del subtipus de càncer de pulmó més relacionat amb la contaminació atmosfèrica, l'adenocarcinoma. L’estudi de l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), publicat a The Lancet Respiratory Medicine, assenyala que aquest tipus de càncer ha crescut especialment entre dones i les generacions més joves.

Els experts apunten que el tabaquisme i, sobretot, l’exposició a la contaminació per partícules fines són a factorsdeterminants en aquesta tendència. L’Àsia oriental, amb la Xina al capdavant, és la regió més afectada amb una taxa de 27,12 casos per 100.000 homes i 19,03 per 100.000 dones.

El càncer de pulmó és el més diagnosticat i la principal causa de mortalitat per càncer al món, amb 2,48 milions de nous diagnòstics el 2022. L’estudi de la IARC destaca que l’adenocarcinoma ha superat altres subtipus de càncer de pulmó, com el carcinoma de cèl·lules escamoses i el carcinoma de cèl·lules petites, i que el risc d’aquest tipus de tumor és més pronunciat en generacions més joves i entre les dones.

Dels casos registrats el 2022, 1.570.000 van afectar homes, amb 717.211 diagnosticats d’adenocarcinoma (45,6% dels casos de càncer de pulmó en homes). En dones, dels 908.630 casos totals, el 59,7% (541.971) eren adenocarcinomes. A nivell global, es calcula que la contaminació per partícules fines va provocar 114.486 casos d’adenocarcinoma en homes i 80.378 en dones.

Les dades mostren diferències geogràfiques en la incidència d’aquests tumors. L’Àsia oriental registra la taxa més alta d’adenocarcinoma tant en homes (27,12 casos per cada 100.000 persones) com en dones (19,04 per cada 100.000). El carcinoma de cèl·lules escamoses té més presència a l’Europa de l’Est en homes i a l’Amèrica del Nord en dones, mentre que el càncer de cèl·lules petites és més freqüent a l’Europa de l’Est en homes i a l’Amèrica del Nord en dones.

El Dr. Freddie Bray, cap de la branca de vigilància del càncer de la IARC i autor principal de l’estudi, destaca que "aquest estudi ajuda a comprendre millor les variacions en la incidència del càncer de pulmó segons el subtipus i la seva evolució al llarg del temps". També subratlla que "els resultats ofereixen pistes sobre com prevenir millor la malaltia a nivell mundial".

Arxivat a