«Recoja sus cosas»: la vida dels exreclusos d'ETA quan surten de la presó, feta llibre

El periodista resident a Terrassa Ander Zurimendi comença una campanya de micromecenatge per editar un reportatge novel·lat

La readaptació dels presos després de 30 anys tancats centra el llibre de Zurimendi.
La readaptació dels presos després de 30 anys tancats centra el llibre de Zurimendi. | Verkami
Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a la 13:23h
La campanya de publicació del llibre "Recoja sus cosas", una breu novel·la del periodista basc Ander Zurimendi resident a Terrassa, ja camina. El text narra les experiències humanes i, fins i tot, íntimes, de 5 exreclusos d'ETA. A les converses expliquen com viuen el procés de readaptació a la vida al carrer, després d'haver estat entre 25 i 30 anys a la presó.

Es tracta, doncs, d'un reportatge novel·lat, amb escenes i diàlegs, tot intentant seguir l'estel·la del periodisme literari. Tot això serà possible una vegada aconseguit superar la campanya de micro-finançament a través de Verkami, publicada aquest dilluns i que va camí de complir l'objectiu inicial, de 1.100 euros, en poques hores.

Zurimendi, que ha treballat a mitjans com Notícias de Álava, El País, Diari de Balears i l'ARA, entre d'altres, va entrevistar els exreclusos pocs mesos després d'haver recuperat la llibertat. Els presos han perdut les habilitats socials i s'han trobat amb una societat completament canviada: començant per la moneda - molts no havien vist encara l'Euro - i passant per les relacions amb els antics amics, els carrers de Bilbao o les aglomeracions, que els provoquen angoixa.

També expliquen aspectes de la seva vida privada en el període carcerari, com la solitud, les amistats amb presos comuns, els vis a visos i les dificultats en les relacions sexuals... O com és veure créixer als seus fills a milers de quilòmetres, la censura en les cartes que s'intercanvien amb els familiars, o l'espionatge de les comunicacions, entre d'altres.

Segons l'autor, Ander Zurimendi, "és una història que havia de ser explicada, ja que molta gent desconeix les condicions que travessen les persones preses". Zurimendi, que actualment treballa al grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Terrassa, afegeix que "aquest llibre, de fet, pretén humilment sumar-se al relat plural sobre la memòria del conflicte basc que es va construint dia a dia".

La literatura, el còmic, l'assaig, el relat curt... Són molts els formats en els quals avui dia es parla del conflicte basc. Com per exemple el còmic "Baleak ikusi ditut / He visto ballenas", la reeixida "Patria", els relats agrupats en l'edició "Nuestras guerras. Relatos sobre los conflictos vascos", algunes de les magnífiques novel·les de Ramon Saizarbitoria, etc.

El llibre compta amb unes col·laboracions potents. D'una banda, l'ex pres i polític basc Arnaldo Otegi és l'autor del pròleg. Mentre que l'activista madrileny Alfonso Fernández, "Alfon", actualment pres a Navalcarnero, tanca l'edició amb un epíleg escrit des de dins de la presó. A més a més, el llibre estarà acompanyat d'una il·lustració de SOMA, artista urbà resident a Palma.

L'editorial Pol·len, que impulsa aquesta edició, és un projecte cooperatiu de Barcelona. Els editors pretenen tenir "Recoja sus cosas" llest i en paper al mes de maig, quan serà presentat a Terrassa.