El Pla director contempla més policies i més ben formats

El document inclou tirar endavant dues proves pilots: agents amb càmeres als uniformes i patrulles amb bicicleta | La regidora Maruja Rambla defensa que Terrassa "no té una unitat antiavalots" i afirma que el GIP seguirà exercint les mateixes funcions que fins ara

Lluïsa Tarrida
22 de gener del 2016
Actualitzat el 23 de gener a les 10:05h
La regidora Maruja Rambla amb el tinent d'alcalde Marc Armengol
La regidora Maruja Rambla amb el tinent d'alcalde Marc Armengol | Foto: Lluïsa Tarrida

Va ser l'alcalde Jordi Ballart, en unes declaracions arran de la polèmica per la querella interposada per 15 agents a la regidora Maria Sirvent, qui va avançar una mesura sorprenent d'aquest document: es planteja incorporar càmeres als uniformes dels agents i es preveu incorporar una unitat de policies amb bicicleta per al Parc de Vallparadís. Aquest divendres, la regidora de Seguretat Maruja Rambla ha explicat alguns detalls més sobre un Pla director de la Policia Municipal de Terrassa que "malgrat no ser necessari per llei" serà debatut properament en el ple municipal. El Pla també vol ser presentat a la resta de partits del ple i continua obert a l'espera "de les al·legacions o propostes que puguin venir des dels grups de l'oposició".

El primer anàlisi realitzat per l'equip de govern ha estat sobre els efectius policials. L'estudi ha conclòs que la ciutat té una deficiència de personal en aquest àmbit de la seguretat ja que la ràtio establerta per la Generalitat és de 1,5 policies per mil habitants i a Terrassa, "tenim una ràtio d'1,04 policies per cada mil habitants, a més ens trobem que tenim un cos policial en una mitjana d'edat elevada, situada als 45 anys". Rambla manifesta que la plantilla actual ronda els 215 agents i que l'objectiu seria arribar als 270.

Una mancança de personal que, segons la regidora de Seguretat, es veu amplificada pel fet que "una de les principals demandes de la ciutadania, al contrari del que diuen alguns grups reduïts, és que falta més policia patrullant pels carrers, falta més presència i control d'actes relacionats amb l'incivisme, és a dir, una constatació que falten més efectius". 

En segon lloc, la diagnosi marca que cal un pla de formació per agents i comandaments més ben estructurat i orientat a les noves necessitats. Rambla ha subratllat que "cal incidir més en l'aspecte de formació dels agents com a policia de proximitat, d'assistència directe al ciutadà i de control del pla d'ordenança sobre civisme". 

El Pla director també contempla la necessitat d'ampliar els alts comandaments. La regidora ha explicat que actualment la Policia Municipal de Terrassa només té un intendent i quatre sostinspectors. "Ja hem cobert la figura de director, fins ara absent, però tenim una mancança d'inspectors, almenys en caldrien dos, i també s'haurien d'ampliar fins a 8 els sotsinspectors". 

El paper del GIP

El document base recull així mateix quins tipus d'actuacions policials són més comunes i quines unitats conformen el cos. Parteix de la base que hi ha unes funcions comunes que tots els agents compleixen i que després cada unitat té unes funcions especialitzades. Justament, en referència a una de les unitats que més rebombori està aixecant, el GIP (Grup d'Intervenció), Rambla s'ha mostrat contundent: "aquest grup d'intervenció ràpida que acostuma a fer torn nocturn passarà ara a formar part de la unitat central però mantindrà les seves funcions, unes funcions que en cap cas mai han estat com a antiavalots" i ha continuat: "A Terrassa no hi haurà mai una secció específica de policia municipal d'antiavalots perquè l'Ajuntament no té per llei competència en aquest àmbit; només hi ha hagut actuacions d'agents locals actuant com a antiavalots quan des de Mossos d'Esquadra s'ha sol·licitat expressament agents de suport".

Finalment, sobre la polèmica que els agents portin càmeres en els uniformes, Rambla ha manifestat que "és una vella reivindicació per part dels sindicats policials" i ha matisat que el govern posarà en marxa properament una prova pilot "en un nombre reduït d'agents" que portaran aquesta tecnologia per avaluar si "realment és eficient o no". No obstant, ha confessat que encara s'està estudiant a fons la legislació que regula l'ús de filmacions tant en espais públics com privats i quin seria el funcionament en el cas que es produïssin aquestes gravacions.

No hi ha cap partida consignada en els pressupostos de 2016 a aquesta mesura com tampoc n'hi ha cap a l'altra prova pilot que es durà a terme: policies patrullant amb bicicleta. Sí però que ha exposat que hi ha previst un augment de 250 mil euros anuals en les partides de seguretat destinat a cobrir la renovació de la flota de vehicles policials i de l'increment de la plantilla policial.