El Ple de Terrassa es compromet a apostar per la gestió directa de l'aigua

Vint dels vint-i-set regidors de l'Ajuntament donen suport a la moció conjunta de PSC, TeC, ERC-MES i CUP que pretén recuperar per al municipi el servei d'abastament d'aigua, ara en mans de l'empresa privada Mina

La regidora de la CUP Maria Sirvent celebra la decisió amb membres de la Taula de l'Aigua.
La regidora de la CUP Maria Sirvent celebra la decisió amb membres de la Taula de l'Aigua. | Cristóbal Castro
A.P.
22 de juliol del 2016
Actualitzat el 23 de juliol a les 6:56h

La regidora de la CUP Maria Sirvent celebra la decisió amb membres de la Taula de l'Aigua. Foto: Cristóbal Castro
 

El Ple municipal ordinari de juliol de Terrassa, celebrat aquest dijous al vespre, va servir per expressar l'acord de quatre grups municipals en l'aposta per la gestió directa de l'aigua. La proposta de resolució presentada de manera conjunta per PSC, Terrassa en Comú (TeC), ERC-MES i la CUP va ser aprovada i celebrada per aquests grups i pels membres de la Taula de l'Aigua que es trobaven entre els assistents.

Finalment, la proposta es va dividir en dos punts que van ser votats per separat, a petició del grup de Convergència i del grup de Ciutadans. Aquests dos grups van donar suport al primer punt, que reprova a Mina la seva actitud. Només el PP hi va votar en contra. En el segon punt, que aposta fermament per la gestió pública de l'aigua per part de l'Ajuntament, els vint regidors de PSC, TeC, ERC-MES i CUP hi van votar a favor, Convergència es va abstenir i PP i Ciutadans van votar en contra.

El tinent d'alcalde Marc Armengol va exposar els acords als que havien arribat quatre dels set grups municipals i que havien presentat prèviament en una roda de premsa conjunta. Respecte el primer punt, que denunciava que Mina havia posat obstacles per dur a terme la liquidació de la concessió que expira a finals d'any, Armengol va recordar que "en diverses ocasions la informació no ha fluït quan era necessari" i va criticar que "la manca de col·laboració fa complicat el procés". "Mina no reconeix l'autoritat municipal al respecte i no ens deixa governar l'aigua", va comentar el tinent d'alcalde, que va remarcar que la judicialització del procés "no beneficia ningú i no té en compte el bé comú". Armengol va defensar que l'Ajuntament és "titular inqüestionable del servei d'abastament d'aigua".

Pel que fa al segon punt de l'acord, Armengol va destacar que "20 dels 27 regidors manifestem un compromís per assolir un model de gestió directa", que permetrà "tenir el control sobre la prestació del servei". "L'aigua és un bé públic i no una mercaderia en mans dels interessos privats", va afirmar. Molts assistents al Ple van arrencar a aplaudir en una imatge poc habitual al Saló de Sessions. I és que hi ha haver una notable assistència de membres de la Taula de l'Aigua que van celebrar la decisió del plenari.

Abans de la votació, els diferents grups van dir la seva. Mentre que els regidors de les quatre forces que estan a favor de la gestió directa del servei per part de l'Ajuntament celebraven una "decisió històrica", des del PP, Ciutadans i Convergència es va criticar que encara no hi havia prou informació per tenir una posició clara entre gestió directa o indirecta.

Alejandro Rodríguez, del PP, va criticar que encara no s'han presentat els resultats dels estudis que s'estan realitzant per part d'una comissió per valorar els avantatges i inconvenients de cada model. Maria Sirvent, de la CUP, li va fer veure que al seu grup no li calen informes per apostar per la gestió directa: "Ens volen fer veure que és una decisió tècnica quan és una decisió política". "En la nostra lògica no entra que es pregunti si amb l'aigua s'ha de fer negoci o no, és un bé bàsic i cal blindar-lo", va afegir Sirvent, que també es va guanyar forts aplaudiments del públic després de felicitar la Taula de l'Aigua per la feina feta.
 
El portaveu de Ciutadans, Javi González, va esgrimir que el seu partit vol "defensar el millor servei al millor preu", independentment de ser gestió directa o indirecta. El seu grup es va sumar al primer punt de l'acord, que criticava l'actitud de Mina, però va recordar que Mina no té per què continuar amb la concessió del servei encara que s'aposti per la gestió indirecta, que pot ser una altra empresa qui presti el servei. "No estem en contra de la gestió directa, estem en contra que un Ajuntament del PSC governi l'aigua en aquesta ciutat", va dir amb contundència González. El líder local de Ciutadans va justificar la seva posició dient que l'Ajuntament gestiona "fins ara deixa molt a desitjar", i va posar com a exemple la Societat Municipal d'Habitatge i el Parc Audiovisual.

El to de Miquel Sàmper, del grup convergent i soci de govern, va ser més suau. Es va mostrar favorable al punt primer de l'acord, atès que creu que Mina "dificulta de forma greu el procés que hauríem d'haver engegat de forma pacífica". Pel que fa al segon punt, sobre apostar per la gestió directa de l'aigua, va anunciar que els regidors convergents s'abstindrien perquè volen tenir primer "tots els elements necessaris per prendre aquestes decisions". Sàmper va apuntar que hauria preferit que aquesta proposta de resolució s'hagués ajornat fins al proper ple perquè així el seu grup "potser ja s'hauria posicionat" havent llegit els informes tècnics.
 
Carles Caballero, del grup d'ERC-MES, va afirmar que ja tenia molt clara la posició i va deixar anar que "si l'actual concessionària fos simpàtica, nosaltres seguiríem defensant la gestió directa de l'aigua, no té a veure amb qui l'ha gestionat, sinó amb qui la gestionarà els propers 25 anys".

Xavier Matilla, de TeC, va resumir l'acord d'aquesta "oportunitat històrica de la ciutat de Terrassa de recuperar el govern públic de l'aigua a la ciutat". "Sabem quina es la conseqüència de deixar la gestió en mans d'una empresa privada, és una pèrdua del control absoluta", va dir. Matilla va mostrar el seu rebuig a l'actitud de Mina ("controlada per multinacionals com Agbar", va apuntar), i va afirmar el seu convenciment absolut que "la gestió directa pot garantir la transparència i el control públic que no hem tingut en aquests 75 anys", guanyant-se novament aplaudiments dels assistents.

Els grups que donen suport a la gestió directa i pública de l'aigua van coincidir en apuntar que la feina tot just comença ara. En els propers mesos l'Ajuntament haurà de treballar en la liquidació de la concessió del servei encara a mans de Mina d'Aigües de Terrassa i decidir quins passos fa per donar compliment a la resolució aprovada aquest dijous.