ICV-EUiA reclama mantenir els 400 euros d'ajut pels aturats

La Torre
25 de gener del 2013
Camats amb el regidor Manel Pérez
Camats amb el regidor Manel Pérez
Camats amb el regidor Manel Pérez amb Dolors Camats

El Grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Terrassa presenta una proposta de resolució per al ple municipal de gener reclamant al govern de l'Estat la necessitat de mantenir el Pla Prepara més enllà de la data límit prorrogada i garantir la seva continuïtat indefinida amb les dotacions pressupostàries oportunes.  

Avui s’ha conegut que l'atur ja afecta a gairebé 6 milions de persones a l'Estat espanyol, gairebé 900.000 persones a Catalunya i més de 23.000 a Terrassa. "D’aquestes persones moltes no reben cap prestació ni subsidi, i davant la impossibilitat de trovar feina moltes han subsistit gràcies als 400 euros del Plan".

La darrera pròrroga d'aquest ajut finalitzarà al febrer i el govern espanyol, tot i que l'atur continua creixent i no es genera ocupació, no ha anunciat el manteniment de l'ajut a partir del febrer.

En aquest sentit, "el grup municipal d’ICV-EUiA defensa que l'Ajuntament demani al govern central que l'ajut del Plan Prepara es mantingui en l'actual situació de crisi, no estigui subjecte a pròrrogues semestrals i s'hauria de realitzar sense introduir noves restriccions d'accés a l’esmentat programa i revertint les limitacions aplicades a l'estiu de 2012 que van afectar bàsicament als joves".

Des d’ICV-EUiA es tem que el govern "davant la seva obsessió de limitar la despesa pública per aconseguir l’estabilitat pressupostària deixi a milers de persones en l’absoluta exclusió, traslladant als ajuntaments la responsabilitat de garantir la mínima subsistència d’aquestes persones i les seves famílies". 

Aquest temor es fonamenta en que el termini de vigència de l'actual pròrroga dels ajuts de Plan Prepara finalitza el proper 15 de febrer de 2013 i que el govern espanyol no ha fet dotació pressupostària per la seva continuïtat posterior. De fet el mateix govern va justificar la reducció del 35% en la dotació dels pressupostos 2013 en polítiques actives d’ocupació argumentant que el Plan Prepara només s’allargaria fins al 15 de febrer de l’exercici esmentat.

Per Manel Pérez, portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA, "les retallades en aquest programa no són aïllades sinó que s'inscriuen en una reducció generalitzada dels diferents programes de garantia de rendes, tant autonòmics com estatals -Renda Mínima d’Inserció, Prestació contributiva per desocupació...- i d'altres programes que també complementaven la renda de les famílies necessitades -retribució de cuidadors no professionals en la Llei de Dependència, Ajusts al Pagament dels Lloguers, Renda Bàsica d’Emancipació- i aquestes retallades estan tenint greus conseqüències en programes de garantia de rendes i estan situant creixents tensions en els serveis socials municipals en termes d’increment de demanda de serveis socials molt bàsics com Rebost, ajuts d'emergència ...”

El grup municipal d’ICV-EUiA també proposa que l'Ajuntament de Terrassa insti al Parlament de Catalunya a iniciar el desplegament normatiu i pressupostari de la Renda Garantida de Ciutadania.

Per ICV-EUiA des dels Ajuntaments "sabem millor que ningú el patiment i els problemas de subsistencia que pateixen multitud de famílies i els riscos d'exclusió social i creixement de la pobresa i els efectes de les retallades en programes bàsics que ajuden a garantir una mínima qualitat de vida digna per milers de persones".

Segons Manel Pérez, "no ens podem resignar a que mentre es rescaten bancs amb diner públic s'aprimi l’estat del benestar i l’estabilitat pressupostària sigui un dogma d’obligat compliment i no ho sigui garantir un mínim vital de subsistencia a tots els ciutadans i ciutadanes".