La CUP no oferirà xecs en blanc als partits que vulguin governar

Comunicat oficial de la CUP on valora els resultats del 24 de maig

La Torre
03 de juny del 2015
Actualitzat a les 7:41h

Des de la Candidatura d'Unitat Popular de Terrassa celebrem els bons resultats obtinguts el passat 24 de maig. Entenem l'entrada a l'Ajuntament com un fet que demostra que la feina perseverant, l'anar pas a pas, consolidant la base, treballant a peu de carrer i la presència constant i seriosa als moviments social és el camí per capgirar la ciutat i amb ella el país. Volem ser garants de la confiança d'aquestes 4.803 persones que han recolzat el projecte i que creuen que ha arribat l'hora que l'Ajuntament baixi al carrer.

No és un fet aïllat, sinó que respon a una dinàmica general arreu del territori que demostra que la conjuntura actual del país i amb ella el procés, vira clarament cap a l'esquerra. Celebrem l'entrada de 385 regidores arreu dels Països Catalans així com l'obtenció de representants comarcals i representants a la diputació de Barcelona que garantiran posar llum a anys d'opacitat.

En clau local, més enllà de la victòria de l'esquerra en les seves diverses gradacions, celebrem la derrota dels projectes neoliberals (CIU, PP i C's) que demostren que la lògica de socialització de les pèrdues i privatització dels guanys pot arribar a la seva fi. A més, amb aquesta realitat, els projectes de la dreta reaccionària i espanyolista queden en un paper absolutament secundari a la ciutat i entenem que la resta de forces de l'Ajuntament tenen la responsabilitat que nosaltres també assumim de crear d'un talla foc al voltant d'aquestes propostes que sembren misèria i odi entre la població.

Durant la setmana posterior a les eleccions han sonat diferents pactes per facilitar governs on la CUP pot ser determinant.

En aquesta conjuntura volem manifestar que:

  • Cap dels escenaris possibles, govern en minoria de PSC o bé de TeC amb ERC, els entenem com a òptims per a la ciutat ja que en ambdós projectes hi ha responsables directes o indirectes del model que ens ha dut a la situació actual.

  • La CUP no validarà un canvi de sigles, un canvi pel canvi. Entenem que els 4.803 vots requereixen treballar per garantir que aquest procés camini cap a la transformació de les condicions de vida de la població i cap a una ruptura en clau social, nacional i de gènere.

  • En qualsevol cas cal que CIU accepti els resultats obtinguts a les eleccions i que per tant el seu paper si decideix recolzar el projecte de TeC i ERC no ha d’anar subjecte a un pacte implícit o explícit que beneficiï a la dreta. Ens preocupa per altra banda, que pugui ubicar-se en la matriu de la dreta que nega el dret a decidir al poble català.

  • El PSC, amb les aliances fetes durant aquests 36 anys no ha estat capaç de crear una alternativa transformadora per la ciutat. En aquest context podria ser positiu que hi hagi un canvi de govern, que airegi aquests 36 anys de lògiques clientelars, però això no pot suposar cap benefici per la dreta, ni un canviar-ho tot perquè res no canvïi.

Davant d'això esposat, la CUP manifestem que:

  • Davant de l'escenari canviant hi ha un equip de negociació que s’està reunint amb diferents forces polítiques (PSC, ERC, TeC) per a identificar els possibles escenaris i pactes en els que la CUP haurà de posicionar-se.

  • Fruit d’aquest procés de negociació, a l’assemblea plenària que es va realitzar el passat dissabte vam decidir iniciar un procés participatiu que permetrà decidir sobre els diferents escenaris que es plantegen.

  • En aquest procés convoquem una assemblea oberta informativa el dijous dia 4 a les 19 al C.C. Aurèlia Capmany i una assemblea popular que es realitzarà la setmana vinent on es prendrà la decisió definitiva, seguint la lògica del “manar obeïnt” que ens vertebra i a la que ens hem compromès a respectar.

  • Entenem que cal actuar amb fets i no paraules i per tant, el context actual és l'idoni per aplicar el nostres principis ètics i programàtics basats en la participació i la transparència. Som doncs la primera força en aplicar el nostre codi ètic amb totes les conseqüències, inclús abans de la constitució del nou Consistori.

  • La facilitació del Govern Municipal sempre serà en base a acords programàtics, mai amb xecs en blanc i que farem arribar a les diferents forces properament ser conseqüents amb les prioritats que ja vam fixar prèviament a les eleccions.

  • Estem immerses en un procés constituent arreu del país que passa, ni comença ni acaba, el 27S. És per això que Terrassa no pot quedar -se enrere. Volem que el Govern sortint el 13 de juny sigui favorable a aquest escenari de ruptura i de construcció d'un nou país a través de l'exercici de la sobirania popular i treballarem perquè sigui així.