Podem Terrassa fa primàries per triar el full de ruta

Dues candidatures inicien aquest dissabte la campanya electoral per liderar a la nostra ciutat el projecte de la formació política de Pablo Iglesias | Els simpatitzants podran votar per una de les dues opcions o per persones concretes del 26 al 30 de desembre

Lluïsa Tarrida
06 de desembre del 2014
Actualitzat el 09 de desembre a les 12:36h
Despierta Egara és una de les candidatures que competeixen en les primàries de Podem Terrassa
Despierta Egara és una de les candidatures que competeixen en les primàries de Podem Terrassa | Foto: Lluïsa Tarrida

Despierta Egara és una de les candidatures que competeixen en les primàries de Podem Terrassa Foto: Lluïsa Tarrida


Aquest dissabte s'inicia oficialment la campanya electoral dins de Podem Terrassa. Dins d'aquesta delegació local de la formació liderada per Pablo Iglesias, no només hi ha una manera d'entendre el partit. Per aquest motiu, s'han obert unes primàries per tal d'establir de "forma democràtica" quin ha de ser el full de ruta a seguir de cara a les eleccions municipals del mes de maig de 2015. 

Són dues candidatures que malgrat acceptar com a propi el document estatal de Podem tenen una visió diferent o matisada de com s'ha de desenvolupar el programa proposat. Així doncs, no és tant el què (tot i que també hi ha algunes propostes divergents) sinó sobretot el com s'ha d'estructurar el partit el que les separa.

La campanya electoral s'allargarà fins al 25 de desembre. Just després, el dia 26, s'iniciarà el període de votacions entre els simpatitzants i assemblearis registrats. La votació es tancarà el dia 30 de desembre i el dia 2 de gener es donarà a conèixer quina de les dos és la opció guanyadora. Just després els dos equips treballaran de forma conjunta per reestructurar els càrrecs.

El ciutadà no només tindrà l'opció de votar una candidatura en bloc sinó si ho prefereix pot votar a la persona, independentment de la llista en la qual formi part. El partit vol deixar clar que en aquestes votacions no es tracta d'escollir els candidats a la llista per a les municipals sinó d'elegir la forma en què es vol encarar el procés. Tot apunta, que un cop finalitzades les votacions, la candidatura guanyadora estendrà la mà a la perdedora per tal que aquells membres que vulguin puguin incorporar-se al Consell Ciutadà sorgint. Això sí, hauran d'acatar les normes i directrius de l'equip més votat. 

Les propostes de Despierta Egara

De moment, de les dues candidatures n'hi ha una que ja s'ha volgut presentar de forma oficial a la ciutadania. Ha estat Despierta Egara. Amb Max Piedra com a secretari general, aquest projecte representa l'ideari d'una trentena de persones que des de fa mesos treballen per posar fil a l'agulla de com volen que sigui Podem Terrassa. Afirmen que dins del seu projecte hi ha ciutadans de diverses procedències, edats, religions i sexes per tal de fer una candidatura "el més democràtica i transversal possible". Volen que "la ciutadania prengui partit de les decisions polítiques que es prenguin a Terrassa i no deixar el poder en mans d'uns pocs". Per això, en aquest sentit, la seva aposta -que es diferencia de l'altra candidatura- és donar el "màxim de poder a l'assemblea i menys a la figura del secretari general i del Consell Ciutadà".

"Tot i que respectem el document estatal nosaltres creiem que té una estructura massa piramidal", explica Zaida Rincón, "entenem que potser a nivell estatal té un sentit però no és lògic a l'àmbit municipal". Entre les modificacions que proposen en l'àmbit participatiu en la presa de decisions i que també els separa de l'altra candidatura és que ells aposten per fer una assemblea ordinària cada any -i no una cada tres anys- i complementar-ho amb tres assemblees extraordinàries anuals -i no una extraordinària anual-. 

Així mateix, volen establir mecanismes per tal que sigui molt més fàcil la renovació i l'entrada de membres dins de l'òrgan del Consell Ciutadà, així com que sigui obligatori que aquesta passi una auditoria constant per comprovar i controlar quines accions i mesures s'estan prenent. Igualment, afirmen que "no volem perdre tot aquell treball que ja s'ha fet fins ara en les comissions de treball, volem recuperar-lo i coordinar-lo, volem crear unes dinàmiques més àgils per tal de facilitar la transparència". 

Per la seva banda, Josep Navarro ha manifestat que "seria pecar d'ignorància no tenir en compte tot el treball que estan realitzant les diverses plataformes i entitats ciutadanes de Terrassa, per això la nostra idea és escoltar-les i incorporar en la totalitat o en part les seves reivindicacions". "Volem que Despierta Egara faci tremolar els fonaments d'aquesta societat i per això som políticament ambiciosos en el nostre plantejament: volem que hi hagi una auditoria per reestructurar el deute municipal; volem estudiar amb profunditat les societats municipals; apostem pel coorporativisme i l'economia del bé comú; també volem un software lliure; i creiem que s'ha de municipalitzar el servei de l'aigua; entre altres coses", ha explicat Navarro.

Miquel Benítez també ha aportat algunes de les iniciatives que formen part de la candidatura Despierta Egara com ara "fer una auditoria dels recursos humans de què disposa l'Ajuntament, creiem que hi ha personal infravalorat i infrautilitzat que podria aportar molt més del que ara fa". Crear un Consell de Joventut o un Defensor del Jove entra també dins dels seus plans. Afirmen que "no volem una guerra oberta amb l'altra candidatura, només volem que es debati amb profunditat quina és la millor opció i que un cop s'acabi aquest procés electoral, es puguin integrar les propostes en un mateix programa". 

Sota el paraigües Guanyem?

Quant a les eleccions municipals, almenys des de la candidatura Despierta Egara afirmen que haurà de ser l'assemblea qui dictamini quines llistes es faran, com també si s'acaba formant part del paraigües de Guanyem o no. De moment, el Consell Ciutadà i les comissions estan escoltant les propostes que arriben des de la resta de formacions per fer-se'n una idea, i serà al mes de gener quan es prendrà una decisió al respecte.