Terrassa en Comú es desmarca dels socis rebels

Comunicat de TeC sobre les informacions que han anat apareixent els darrers dies sobre els possibles pactes i els posicionaments de tres de les formacions del procés de confluència contra l'acord amb ERC i l'entrada en un equip de govern

Terrassa en Comú
04 de juny del 2015
Actualitzat el 05 de juny a les 7:33h
Terrassa en Comú és una candidatura ciutadana que es va presentar a les eleccions municipals per liderar el canvi en aquesta ciutat. Un projecte per donar resposta a la situació d’emergència social i econòmica, per posar les bases d’una manera diferent de fer política i per construir un projecte de futur per la ciutat. Per fer possible el canvi, calia guanyar Terrassa. Calia guanyar les institucions, per posar-les al servei de la gent.
 
L’escenari resultant de les passades eleccions del 24 maig ha sigut de canvi. La primera força queda amb només el 28% dels vots i lluny de la majoria absoluta. Els 3 partits tradicionals sumats (PSC, CIU i PP) no arriben ni a la majoria. Terrassa ha votat canvi. I sense negar que des de l’oposició es pot fer una molt bona feina, som conscients que l’assoliment d’un canvi real no és possible des de l’oposició amb un govern del PSC. La responsabilitat de TeC, en coherència amb el seu compromís, és explorar i construir escenaris que ens permetin portar a terme el nostre programa.
 
Vam prometre que ens hi deixaríem la pell i així ho hem fet. Hem obert diàleg amb algunes formacions per estudiar escenaris futurs. El passat dijous dia 28 de maig vàrem celebrar una assemblea oberta per informar-ne. Després d’haver realitzat una primera ronda, considerem que existeix la possibilitat de construir conjuntament amb ERC un projecte de canvi sòlid com a alternativa al PSC. Un projecte i un govern local alternatiu al govern socialista en minoria (9 regidors), més solvent i més estable (amb 10 regidors), i que asseguri el lideratge, el diàleg i la capacitat de construir consensos necessaris en tot inici de nova etapa. Per primer cop en la història democràtica d’aquesta ciutat, en el ple d’investidura, els regidors poden tenir la possibilitat d’escollir un govern pel canvi, com a alternativa al govern de continuïtat del PSC.
 
Aquests darrers dies, però, han circulat moltes informacions i moltes d'elles contradictòries. El PSC ens ha acusat de buscar cadires. Però si aquesta fos la nostra intenció, hauríem acceptat la seva oferta de repartir-nos el govern. Però no ho hem fet. No volem cadires, volem un canvi en aquesta ciutat. Volem solucions a la situació actual d’emergència social i econòmica, volem un govern solvent i compromès amb la gent, volem trencar amb la inèrcia i la falta de projecte, volem modernitzar i airejar l’ajuntament, volem recuperar la il·lusió per Terrassa i volem poder mirar el futur amb optimisme. Quan treballem amb possibles pactes, ho fem únicament per poder portar a terme el nostre programa els propers 4 anys. Ho fem per fer possible el canvi a la nostra ciutat. I fent-ho, ja estem fent oposició al govern del Ballart, des del minut zero.
 
El soroll, els nervis i la pressió que caracteritza la vida política terrassenca des del passat 24 de maig té una explicació clara. Som protagonistes d’un canvi històric, d’un moment històric per la nostra ciutat. I som “culpables” de guanyar la il·lusió de molta gent, de què molta gent hagi recuperat l’esperança del canvi i poder mirar el futur amb optimisme. Ens hem atrevit a desafiar aquells que es pensaven que les institucions els pertanyien, i evidentment, això té un cost. I la seva por ha fet retrunyir la ciutat. Però la nostra resposta és molt clara. Tenim molt clar quin és el nostre paper en aquests moments, tenim molt clar al servei de qui estem i no ens arronsarem davant les pressions, perquè el nostre únic compromís és amb la gent de Terrassa.
 
D’altra banda, cal recordar que qualsevol pacte postelectoral, tal com es va fer amb les primàries, en l’elaboració del programa o en qualsevol acció o decisió presa per TeC, serà treballat en el marc dels espais de treball i validat pel plenari de TeC. El plenari és màxim òrgan de decisió de la nostra organització, que es reuneix periòdicament i està compost per tot aquell ciutadà que forma part de les comissions o els espais de TeC. La sobirania de Terrassa en Comú recau en el conjunt de la ciutadania que ha participat i desenvolupat el projecte. Potser a hores d’ara algú encara no ho ha entès. No ens cansarem de repetir-ho. TeC és un projecte de protagonisme ciutadà i de confluència, i no una coalició de partits.
 
Valorem, respectem i tenim en compte la posició que han expressat públicament els partits que han donat suport a la candidatura ciutadana de Terrassa en Comú. I evidentment agraïm que ens hagin donat el seu suport durant la campanya electoral. Poc o molt, tot suma. Han sigut molt els grups i, sobretot, persones a títol individual que han posat el seu granet de sorra en el projecte. TeC té espais de treball oberts a tothom que vulgui participar. Els partits també tenien espais per compartir la seva visió, espais que havíem acordat conjuntament. Però les executives i els òrgans dels partits han decidit no respectar els termes de la confluència, assumir posicions unilaterals i prendre una drecera a través dels mitjans de comunicació. Han decidit llençar públicament els seus posicionaments buscant un protagonisme per part dels partits que no els toca, i que no han tingut durant tota la campanya.
 
Lamentem la seva actitud, que voluntàriament o inconscientment, ha perjudicat una oportunitat històrica de canvi a la nostra ciutat. Una actitud que contrasta amb la de les persones a títol individual, moltes provinents dels partits, que han construït TeC i en són i seran els protagonistes reals. La gent, només la gent. Seran ells, i no els partits, qui decideixin quin ha de ser el paper de TeC en la vida política d’aquesta ciutat.
 
Governarem obeint (o farem oposició obeint), però només a la ciutadania de Terrassa, i no a cap partit. Estem compromesos amb el canvi i la ciutat, no amb els interessos de partit. No ens interessen les lluites de poder, només treballar per la gent. TeC és un espai autònom, de i per Terrassa, i de i per la ciutadania. És la gent que hi ha participat i ha fet possible aquesta candidatura. Són els més de 16000 terrassencs i terrassenques que ens van donar suport, i a qui vam prometre que ens hi deixaríem la pell. I és també la majoria social d’aquesta ciutat que vol un canvi. Estem al seu servei.
 
Ens trobem en una onada de canvi. Els resultats de les passades eleccions ho van certificar. I a Terrassa no ens podem permetre el luxe de perdre el tren i quedar-nos enrere. Estem davant d’una oportunitat històrica, davant de la possibilitat d’iniciar un mandat decisiu pel futur de Terrassa. Tenim projecte, tenim programa i tenim un equip solvent disposat a dedicar els propers 4 anys a treballar per aquesta ciutat. I tenim l’oportunitat de fer efectiu el canvi. Ens hi juguem el futur. No ho podem desaprofitar. Avui podem començar a guanyar. El canvi és ara, i podem començar-lo, també, a Terrassa. 


Terrassa en Comú