Ullastrell, humor o resignació pel veïnatge de Puigbò

Les ullastrellenques feien broma preguntant-se unes a les altres si eren la senyora de la senyera, mentre que alguns vilatans volen felicitar la popular veïna per l'enrenou per un incident "tan petit"

Josep Lluís Alonso
14 de maig del 2014
 Montserrat Puigbó a la sortida de casa seva a Ullastrell Foto: Cristóbal Castro

Les reaccions del poble d'Ullastrell un dia després de saber-se que l'agressora del primer secretari del PSC, Pere Navarro, és veïna del municipi, van entre la sorpresa i el divertiment, però també per una certa resignació. Com s'acostuma a dir, les opinions van per barris.

Entre els qui expressen més entusiasme però, ens trobem amb Josep Palet, auxiliar de la farmàcia d'Ullastrell, qui diu que "m'agradaria conèixer a aquesta senyora per poder-la felicitar". Ho diu per haver contribuït a fer "una bola tan gran d'un incident tan petit. No s'ha de donar tanta importància a l'empenta a Navarro. El que cal tenir molt en compte són les crítiques que el líder del PSC va fer al procés sobiranista", opina.

Tanmateix, aquest vilatà admet sense embuts que "tothom" al poble feia càbales per saber qui era la famosa "senyora" que ja no era de Terrassa, sinó d'Ullastrell (en el sentit de veïnatge). "Estem ben entretinguts. Aquí no es parla de res més, intentant saber qui pot ser o deixar de ser", explicava aquest matí, quan encara eren pocs qui coneixien la identitat de Montserrat Puigbò, que La Torre ha revelat gairebé de matinada.

Per aquest ullastrellenc, que el motiu de la disputa vingués d'un retret de Puigbò a Navarro perquè la senyera de l'Ajuntament de Terrassa estava bruta demostra que "la dona ha de ser molt bona persona". Ho diu sense ironia, orgullós de la defensa de la insígnia catalana. Cal dir que a Ullastrell, municipi governat per ERC i el PSC, hi llueixen força banderes independentistes que donen contrast al seu paisatge rural.



"Navarro venia sovint"
Segons explica l'auxiliar de farmàcia, a Ullastrell hi havia "moltes ganes de saber" qui era la presumpta agressora per poder "valorar els fets". Raona que hi ha massa contradiccions entre el que ha explicat un i l'altra. De fet, recorda que Navarro anava sovint a Cal Teiet, reconegut restaurant d'Ullastrell i la comarca, i que "mai no hi havia hagut cap problema amb ell". S'explica: "No sé què busca Navarro amb tot això. El que sí que ha passat és que amb les seves declaracions ha provocat moltes crítiques al procés que s'està desenvolupant a Catalunya".

Entre sorprès i un punt resignat, trobem Jaume Puig, regidor de Comunicació, Esports i Joventut d'Ullastrell, amb un discurs més institucional. "Sap greu que Ullastrell es conegui per un fet d'aquest tipus, quant tenim tantes coses maques per ensenyar". Sobre l'incident coprotagonitzat per Montserrat Puigbò, subratlla "que una persona del poble faci determinades coses, no vincula la gent del poble".

Durant gran part del dia d'ahir, diversos mitjans de comunicació van passejar-se per Ullastrell buscant reaccions dels vilatans i fent guàrdia davant el domicili de la veïna denunciada per Navarro. L'Ajuntament també va rebre nombroses trucades de mitjans informatius de tot el país.

Jaume Puig, regidor d'ERC, també es mostra crític amb Navarro. "En política, com que hi ha moltes ganes de trobar problemes on no hi són, sap greu que s'intentin vincular actituds irresponsables de persones individuals amb tot un procés en marxa que no té res a veure". I continua: "Em sap greu tot això. Si Navarro s'ha volgut aprofitar de la situació, ho decidirà qui li pertoqui. Però el cert és que crispacions no n'hi ha ni una i aquí, a Ullastrell, encara menys".

Puig recorda que el govern municipal està format per un partit independentista, ERC, i pel PSC "i ens entenem la mar de bé. El ple ha votat moltes coses a favor de la independència i de crispacions cap".

Entre l'humor i la queixa
Amb molt d'humor s'ho pren la mestressa de La Botiga del Celler, un local cèntric del municipi. Que la dona més mediàtica de Catalunya durant els darrers quinze dies no sigui una senyora de Terrassa, sinó d'Ullastrell, més aviat "fa riure", comenta amb el periodista que l'interpel·la. "D'algun lloc havia de ser i li ha tocat a Ullastrell". Explica divertida, que després de saber-se que la senyora de la senyera de Terrassa resulta ser veïna d'Ullastrell, "molts aquí ens hem fet la brometa de preguntar-nos entre nosaltres: 'Ets tu la dona que va pegar Navarro?"

Altres veïns, espontàniament, expliquen en tertúlies de carrer que de tot plegat n'estem fent un gra massa. "Li donen massa bombo a tot això", es queixa un vilatà, tot comentant la jugada. Una dona que l'escolta li dóna la raó: "Si l'haguessin adobat, ben adobat, encara s'entendria", diu en referència a l'agressió rebuda per Navarro, que la presumpta autora redueix a una empenta.

D'altra banda, resulta curiós fer notar que la bandera d'Ullastrell que penja de l'Ajuntament està una mica esfilagarsada. Tenint en compta la sensibilitat de la popular veïna del poble pel bon estat de les banderes, li preguntem al regidor Jaume Puig si el protocol sobre el seu ús inclou alguna prescripció de manteniment i conservació. El regidor, murri, contesta que "crec que no, però aquí som molt curosos i la bandera d'Espanya la tenim a la bugaderia". Efectivament, als pals només llueixen la bandera d'Ullastrell, l'estelada, la senyera i la bandera de la UE.