Jordi Roset, tresorer de la patronal independentista

L'empresa matadeperenc amb benzineres a Terrassa se suma a la junta del Cercle Català de Negocis

La Torre
27 de setembre del 2013
Jordi Roset
Jordi Roset | Joan Manel Oller
Jordi Roset Foto: Joan Manel Oller

Albert Pont va encetar els seus primers minuts com a president del Cercle Català de Negocis (CCN) amb tota una declaració d'intencions adreçada a la classe política de Catalunya: "Els empresaris sobiranistes acompanyarem els polítics catalans en el procés per a la consecució de l'Estat propi però també els vigilarem perquè arribin a l'estació que vol el país". Pont va ser escollit, per unanimitat, com a nou president de l'associació d'empresaris per l'Estat propi en el transcurs d'una assemblea extraordinària a la seu de l'entitat, a Bigues i Riells. Culminava d'aquesta manera el relleu al capdavant de l'entitat, que des de la seva fundació ha presidit el carismàtic Ramon Carner, qui continuarà vinculat a l'entitat com a president fundador.

La nova junta del CCN pretén donar continuïtat a la feina d'aquests anys. En aquest sentit, el fins ara secretari general, Joan Canadell, passarà a ocupar la vicepresidència executiva i Miquel Àngel Gràcia ha estat designat secretari d'organització. L'empresari de Matadepera i vinculat a Terrassa, Jordi Roset -col·laborador de La Torre - s'incorpora a la junta com a tresorer. Precisament, va ser Joan Canadell, un dels fundadors del CCN juntament amb Ramon Carner, qui es va encarregar de glossar la figura del ja expresident. Canadell, visiblement emocionat, va afirmar que Ramon Carner ha de tenir un lloc en la història d'aquest país, quan s'escrigui com s'ha viscut el procés de transició cap a la plena sobirania. Per Canadell, “aquest país ha de saber com un fill i besnét de botiguers (referint-se als orígens familiars de Carner) ha creat tot un exèrcit d'arguments per fer caure un imperi”.

El nou president del CCN va avançar que el seu mandat vindrà marcat per la necessitat de dibuixar com serà la Catalunya independent, quin model de país tindrem des del punt de vista econòmic i quin serà l'encaix de Catalunya en el marc europeu. Pont va anunciar que, a tal efecte, el CCN ha creat un comitè estratègic que farà el seguiment de tot el procés i que farà especial èmfasi en totes les eines que el dret internacional pot aportar a Catalunya per fer possible la secessió. De fet, Pont, expert en dret internacional i professor de Relacions Internacionals del Màster en diplomàcia i acció exterior (Diplocat), va sorprendre tothom en afirmar, amb rotunditat, que “la secessió de Catalunya és un fet consumat des que el Parlament va aprovar la Declaració de Sobirania, ara estem en ple procés de transició cap a la independència”.

Albert Pont considera que la defensa de l'encaix amb Espanya, ja sigui per la via federal o per altres camins com els proposats per Duran i Lleida, és impossible, perquè “a Espanya el govern central no és neutre en la competència sana entre els diversos territoris de l'Estat. No ho és en el model actual ni ho seria en un model on tingui el poder de decisió que correspon a un govern central en un sistema federal o confederal”.

Ramon Carner va ser proclamat per unanimitat president fundador de l'associació d'empresaris sobiranistes. Carner va admetre que necessita temps per dedicar-lo a la família i als seus negocis, i va anunciar que està plenament submergit en un projecte cooperativista que l'il·lusiona. Pel que fa al CCN, va voler felicitar a la junta entrant i els va manifestar que “em tindreu pel que calgui i batallarem junts fins al final”.